Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen contact met hun vader, kinderen wel verantwoordelijk kosten?


20 april 2012

Vraag nummer: 28153

Ruim 8 jaar geleden zijn mijn partner en ik uit elkaar gegaan. We waren niet getrouwd. Door erkenning dragen onze nu 2 meerderjarige kinderen wel zijn naam. Mijn ex-partner is psychiatrisch patient en lijdt aan enige verslavingsvormen. De kinderen hebben al ruim 7 jaar geen contact meer met hun vader. Hij heeft noch emotioneel noch financieel ooit voor hem gezorgd. Mocht mijn ex-partner komen te overlijden en hij heeft schulden en bijvoorbeeld geen begrafenisverzekering, zijn dan de kinderen verantwoordelijk voor de kosten en eventuele schulden?
Zo ja, hoe kunnen ze wettelijk afstand nemen van hun vader?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mocht uw ex-partner komen te overlijden en heeft hij schulden en geen begrafenisverzekering, dan kunnen de kinderen inderdaad verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van de uitvaart.
Voor eventuele schulden hoeven zij niet op te komen, als ze afstand doen van de erfenis.

Zie het antwoord op de vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen. En de film:


In de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' is uitvoerig(er) antwoord gegeven op ruim honderd dezelfde vragen. Ik ga die allemaal niet herhalen, maar verwijs u er kort naar.

Zie ook: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Als uw ex-partner schulden heeft, kunnen de kinderen afstand doen van de nalatenschap. Dan hoeven zij die schulden niet te betalen.
Maar dat staat los van het aansprakelijk zijn voor de kosten van de uitvaart, als de gemeente de uitvaart moet regelen. De gemeente kan altijd de kosten op kinderen verhalen, ook als zij afstand doen van de erfenis.

Ik adviseer echter mensen vaak om de uitvaart toch zelf te regelen. Dan houdt men de kosten het best in de hand. Op deze site zijn diverse goedkope opties te vinden. Vaak kan men dan goedkoper uit zijn dan wanneer de gemeente de rekening presenteert.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE