Extra kosten uitvaart (moeten erfgenamen die betalen?)


28 januari 2017

Vraag nummer: 49322

Mijn zus heeft zonder overleg de uitvaart van onze moeder geregeld. Mijn moeder had een uitvaartverzekering. Later bleek dat mijn zus, wederom op eigen initiatief en zonder overleg, 'meerwerk' had afgesproken ten bedrage van € 1200,- Mijn broer en ik zijn van mening dat deze kosten door onze zus gedragen moeten worden en niet ten laste van de erfenis komen, ze waren immers voor de crematie niet noodzakelijk en niet overlegd. Hebben wij gelijk?
Een tweede kostenpost (€400,-) die onze zus wil verhalen betreft een pastor die de crematie 'aan elkaar' heeft gepraat. Ook dit is op haar eigen initiatief tot stand gekomen en niet noodzakelijk, want de uitvaartondernemer doet dit normaal. Ook dit willen mijn broer en ik niet uit de erfenis laten vergoeden. Hebben wij gelijk?
Alvast mijn dank voor uw reactie!
Vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Uw broer en u hebben in dit geval geen gelijk.

Uw broer en u hebben de uitvaart van uw moeder overgelaten aan uw zus. Waarom dat zo is of hoe dat zo gekomen is, schrijft u niet. Misschien heeft ze het wel helemaal naar zich toe getrokken, op zo'n manier dat u er niet tussen kon komen.
Maar als voor u en uw broer de kosten een belangrijk punt waren, dan had u meteen na het overlijden van uw moeder tegen uw zus moeten zeggen: 'Daar ligt voor ons een financiële grens'. Dat hebt u niet gedaan. U bent het achteraf met bepaalde uitgaven oneens.

Stel, zo'n situatie komt voor de rechter. Dan zal die kijken naar wat gebruikelijk is. Er was een uitvaartverzekering. Mensen selecteren een verzekering echter vaak op een lage premie, met als gevolg dat de dekking beperkingen kent. Extra kosten van EUR 1.000,- of EUR 2.000,- zijn niet ongewoon. De gemiddelde kosten van een uitvaart liggen tegenwoordig rond EUR 7.000,-. Bij een gemiddelde mag je er onder maar er ook boven zitten.

Op het eerste gezicht zijn extra kosten van EUR 1.200,- niet ongebruikelijk. Ook het inschakelen van een pastor is niet ongebruikelijk. Een pastor heeft meer en andere verbale kwaliteiten dan de gemiddelde uitvaartleider. EUR 400,- is geen vreemd tarief, gelet op de uren en de voorbereiding van de pastor.

Dit zijn kosten en bedragen waar een rechter niet lang over hoeft na te denken. Als de totale kosten niet boven de EUR 8.500,- uit komen, is het niet ongebruikelijk en worden de kosten toegewezen. Zeker als de kosten uit de nalatenschap van moeder kunnen worden voldaan.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn