Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ex-echtgenote pikt geld voor de uitvaart in


28 januari 2014

Vraag nummer: 37189

Mijn broertje is vorige maand overleden, hij had een uitvaart verzekering in de vorm van een kapitaalverzekering die op naam stond van zijn minderjarige zoon.
De moeder (Ex) heeft een akte van sessie getekend zodat het bedrag aan de uitvaart gekeerd kon worden, de vrijwaring had ze nog niet ondertekend.
Nu heeft ze drie weken later besloten het geld zelf te houden. De verzekering geeft aan hier niks aan te kunnen doen, zij mag ten alle tijden hierop terug komen en zij zullen het bedrag naar haar overmaken.

Omdat er een verzekering was had mijn moeder opdracht gegeven zodat de begrafenis geregeld kon worden.
Nu draait zij op voor de kosten.

Kan dit zomaar?
Kunnen de uitvaartkosten mee in de nalatenschap? En wat als er niks overblijft uit de nalatenschap?

Met vriendelijke groet,
Alvast bedankt,
XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als uw moeder voor de uitvaart getekend heeft is zij inderdaad aansprakelijk voor de kosten. Zie het antwoord op de vraag Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart? in de Lijst van meest gestelde vragen.

De uitvaartkosten dienen betaald te worden uit de nalatenschap. De minderjarige zoon kan zelf de rekening van de uitvaartondernemer betalen, of hij moet ze aan uw moeder vergoeden, als zij ze voorschiet. Zo behoren die dingen te gaan.
Maar hier speelt ook nog meer, namelijk dat een doeluitkering dreigt te worden misbruikt. En hier wordt misschien een nalatenschap bewust benadeeld door de voogd van de minderjarige erfgenaam. Daar zijn allerlei mooie juridische termen voor, maar de leek denkt vaak aan het woordje 'diefstal'. Dat geeft het ook aardig weer.

Ik kan er wel een lang verhaal over houden, maar het verhaal is eigenlijk kort. Namelijk dat uw moeder natuurlijk recht heeft op vergoeding van de uitvaartkosten. Juridisch kan er heel veel meer spelen, zoals inbreuk op een overeenkomst (uw moeder had waarschijnlijk afspraken met de ex-echtgenote van haar zoon), benadeling van de nalatenschap, etc.

Uw moeder moet niet wachten, maar meteen een advocaat inschakelen die haar ex-schoondochter eens even een pittige brief schrijft en duidelijk maakt dat zij er zo niet mee wegkomt. Misschien heeft zij een rechtsbijstandsverzekering die ze in kan schakelen. Ook kan bij hulp vragen bij Het Juridisch Loket in haar woonplaats of regio.
Misschien kan de advocaat de verzekeraar ook nog bewerken; dat hangt een beetje af van de voorwaarden van de verzekering.
Een rechter zal de handelwijze van de ex-echtgenote nooit goedkeuren.
Maar snelheid is geboden. Misschien kan de advocaat de uitkering aan de ex-echtgenote voorkomen, of beslag laten leggen.

Ik wens uw moeder graag veel succes!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >