Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

En als vriendin geen geregistreerd partnerschap? (vervolg 9529)


9 augustus 2007

Vraag nummer: 4907  (oude nummer: 9531)

en als de vriendin van me vader die dus geen geregistreerd partnerschap hadden en ook geen testament aanwezig is waarin zij als erfgenaam word omschreven of word gezien de opdracht aan de gemeente geeft en zij tekend voor dit alles zijn wij als kinderen dan nog aansprakelijk voor de kosten of moet ik dat zien in alle gevallen dat de gemeente een begravenis regeld? en kan er ook op de kinderen verhaald worden als ze niet draagkrachtig zijn omdat ze een minimum inkomen hebben doordat ze zelf ook schulden aflossen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De vriendin van uw vader kan de gemeente geen opdracht geven. De vriendin van uw vader kan een uitvaartonderneming een opdracht geven.

Alleen als de vriendin van uw vader geen uitvaartondernemer inschakelt en er een paar dagen niets gebeurt, omdat ook geen andere familie of vrienden in actie komen, komt de gemeente in actie. De gemeente kan dan een uitvaart regelen zonder dat er bijvoorbeeld een rouwdienst is of zonder opbaring e.d. Het is dus voor een familie beter om het niet zo ver te laten komen.

Alleen als de gemeente zelf de begrafenis regelt, buiten de vriendin om, kan de gemeente de kosten op de kinderen verhalen. Maar als de kinderen zo jong zijn en een minimum inkomen hebben, kan het zijn dat de gemeente besluit om de kosten slechts deels of helemaal niet te verhalen.

Dat de kinderen zelf ook schulden hebben en aflossen is iets waar de gemeente geen rekening mee hoeft te houden. Moet je maar niet zo stom zijn om schulden te maken, zal men redeneren. Men wil wel rekening houden met een laag inkomen, maar met schulden is het de vraag waar ze voor gemaakt zijn. Als het bijvoorbeeld zo is dat u op uzelf woont en schulden hebt gemaakt om wat tweedehands meubels te kopen, is het anders dan wanneer de schulden zijn aangegaan voor leuke dingen zoals een nieuwe TV of vakanties. Met het laatste soort schulden wordt geen rekening gehouden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE