Deposito vrijgesteld van rendementsheffing


7 februari 2018

Vraag nummer: 53736

hoe en waar kan ik een deposito uitvaart openen die vrijgesteld is van de rendementsheffing wij zouden dat het liefste bij een bank doen en niet bij een verzekeraar bijvoorbeeld de regiobank . voor een verzekering zijn we al te oud
en verzekeraars hebben allemaal verborgen kosten

Antwoord:

Geachte heer,

Wat u wilt, bestaat niet (meer*). Een deposito is alleen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. Maar banken boden en bieden zulke voorwaarden niet. Dan moeten ze van alles bijhouden en aan de Belastingdienst rapporteren, terwijl ze er nauwelijks of niet op verdienen. Dan maken ze er verlies op en dan doen ze dat simpelweg niet.

(* In theorie was banksparen voor iemands eigen uitvaart mogelijk, met een vrijstelling. Maar banken boden deze optie gewoonweg niet aan, omdat ze er niets aan konden verdienen. Daarom bestaat sinds 2016 bestaat deze vrijstelling niet meer.)

U kunt alleen een deposito krijgen bij verzekeraars en een aantal stichtingen. Als u geen verzekeraar wenst, blijft alleen een stichting over.
Het verdient dan aanbeveling om te kiezen voor een stichting die niet verbonden is aan een bepaalde uitvaartonderneming, zodat u en uw nabestaanden vrij zijn en blijven in de keuze van een uitvaartondernemer.

Zie ook 'Alternatief voor uitvaartverzekering.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >