Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematiekosten veel te hoog!


25 januari 2012

Vraag nummer: 27305

Geachte Mr. W.G.H.M. van der Putten,

Hierbij heb ik een dringende vraag wat betreft de crematie van mijn schoonmoeder.
Op 28-12-2011 is ze overleden in verzorgingstehuis Neerwolde groningen en gecremeerd 02 -01- 2012.
De afspraak was de cremaatie zo goedkoop mogelijk te laten verlopen en er waren ook maar 14 personen het een sobere crematie met de goedkoopste kist omdat het de wens van haar was ze wou niemand anders erbij hebben.
Ze had zeker 4 verzekeringen die inmiddels al lange niet meer bestaan en overgegaan zijn naar de nu bestaande maatschappijen.
Ze waren allemaal al jaren premievrij en aangezien het ook nog eens in de feestdagenperiode was en niemand werkte het door Yarden allemaal geregeld was en zo goedkoop mogelijk geregeld was, zei de uitvaartverzorger .
Er is een voorlopige rekening geweest van 4000 euro en zou er een verrekening komen met die verzekeringen eraf zou het verrekend worden.
Nu is het probleem dat vandaag de rekening is gekomen van Yarden van € 3984,30.
Dat bedrag is veel te hoog we weten niet wat te doen want er staat 500 % korting .
Nu lijkt me hoe dan ook 500 % van die € 4000,00 dat het niet het bedrag van €3984,30 uit kan komen.
En bovendien is het probleem ook nog dat de bank haar rekening heeft geblokkeerd en er komen daar nog gelden op binnen wat ze tegoed heeft aan wat ze nog had aan inkomen van haar wao en vakantiegeld .
Daar hebben we nog steeds geen bericht van en de bedoeling daarvan was daar de crematie van te betalen.
Mijn schoonmoeder woonde bij mijn vriend in huis het is zijn eigen huis en alles daar is van hem ze kwam daar met alleen haar kleding en haar oude spullen toen van het huis wat ze opgaf is toen die tijd allemaal of weggegooid en op grof vuil gegaan.
Ze heeft zo'n 10 jaar bij hem gewoond.
Nu weten we niet wat we moeten doen erfrecht is er niet want geld had ze niet over en mijn vriend kan dit nooit betalen want ze leefden ieder op zich in zijn huis.
Hoe kunnen we dit het beste oplossen??
Het lijkt me al zowie zo een veel te groot bedrag voor een zo sombere crematie met niks erop of eraan geloof dat de kist 200 euro was en bovendien is ze door de uitvaartverzorger zelf naar vrematorium gereden want niemand is meegeweest.
Het enige wat we hebben gehad was een kop koffie toen ze weggereden werd.
En toen zijn we weggegaan.
Graag zou ik willen weten wat we het beste kunnen doen want deze rekeining is niet te betalen.

Met vriendelijke groet

Herma Buitenkamp

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is vreemd dat u een beetje overvallen bent door deze rekening. U hoort een offerte te hebben gehad (misschien is dat ook wel het geval en noemt u die offerte de 'voorlopige rekening'). Ook is niet duidelijk wat er met de 4 verzekeringen is gebeurd.

Ik adviseer mensen, als er een uitvaartverzekering is, altijd eerst zelf (!) te onderzoeken wat de waarde van die verzekering is. En om vervolgens te bekijken of je dan de uitvaart door die verzekeraar of een andere uitvaartonderneming laat uitvoeren. Zie:


Soms is de aan de verzekering gelieerde uitvaartonderneming de goedkoopste. Maar soms kunnen andere ondernemingen een goedkopere oplossing bieden.
Als er weinig of geen spaargeld van de overledene is, is er des te meer reden om eerst even rond te kijken en bij meer dan 1 uitvaartorganisatie een vrijblijvende offerte te vragen.
Op deze site zijn allerhande ondernemingen te vinden in de Bedrijvengids. Het is mogelijk om een (heel sobere) crematie uit te laten voeren voor rond EUR 1.500,-.

U zegt de rekening ook te hoog te vinden omdat er weinig bezoekers waren en alles eenvoudig is gehouden. Nu weet ik niet wat er allemaal is gedaan, maar ik merk op dat bepaalde kosten hetzelfde zijn, ongeacht of er 5, 50, of 500 mensen op de uitvaart komen. Het verzorgen van de overledene, transportkosten, ligdagen in het morturarium e.d. zijn kosten die niet afhangen van het aantal bezoekers.
De gemiddelde kosten van een 'gewone' crematie in Nederland liggen rond de EUR 6.500,-. Dan zijn kosten van EUR 4.000,- niet hoog. Maar het blijft toch een flink bedrag.

Ik adviseer u uit te zoeken waar de uitvaartverzekeringen nu lopen en wat die waard zijn.
De bankrekening moet worden gedeblokkeerd. Banken zijn soms bereid om kosten van de uitvaart van de overledene van dergelijke rekeningen te betalen.

Eigenlijk had uw vriend natuurlijk al veel eerder uit moeten zoeken welke uitvaartverzekeringen zijn moeder had en wat die waard waren. En ook al eerder eens moeten kijken naar de kosten van een crematie. Per slot is er maar een zekerheid in het leven en dat is dat iedereen komt te overlijden. Daar kan men zich op voorbereiden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE