Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Crematie voor vriend regelen (schulden en zwart geld)


12 november 2010

Vraag nummer: 7752  (oude nummer: 16187)

Een vriend van mij ligt op sterven. Waarschijnlijk zal hij op korte termijn overlijden. Hij is alleenstaand, nooit gehuwd geweest, geen kinderen en hij heeft nog een broer en zus met wie hij al decennia lang geen contact heeft.
Ik heb hem beloofd dat ik zijn crematie zal regelen. Hij heeft op papier alleen schulden maar heeft wel wat zwart geld achter gehouden voor de kosten van een crematie. Het gaat om ongeveer EUR 2500 die hij mij heeft toevertrouwd voor de kosten van een (sobere) crematie. Er is verder niemand die weet heeft van dit geld.
Gezien de schulden die achterblijven bij overlijden zullen zijn erfgenamen de erfenis verwerpen.
Ik wil graag de crematie voor mijn vriend regelen maar wat is in deze situatie het verstandigst om te handelen?

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt de crematie regelen. U bent geen erfgenaam en dat is dus een aspect dat u niet mee hoeft te wegen.

Het is wel verstandig dat uw vriend zelf op papier zet dat hij wil dat u de uitvaart regelt. En wel zo dat hij dat zelf opschrijft, zijn naam en adres noteert, de brief dateert en van een handtekening voorziet. Het hoeven maar een paar regels te zijn, maar zo is het wel een rechtsgeldig codicil.
Dit voorkomt dat eventuele derden zich er mee kunnen gaan bemoeien en de zaak 'overnemen'. Soms gebeuren er heel onverwachte dingen vanuit de hoek van familie waar al lang geen contact mee was.

Als u vriend niet meer kan schrijven, kunt u het voor hem opschrijven in aanwezigheid van verplegend personeel of andere personen in het ziekenhuis of hospice waar uw vriend verblijft, en dan de aanwezigen als getuigen mee laten tekenen (wel hun naam en adres noteren).

Ik zie verder geen reden om geheimzinnig te doen over het geld. Iedereen mag wat geld opzij leggen voor zijn uitvaart. De erfgenamen kunnen er geen aanspraak op maken, omdat zij anders verplicht zijn dat geld direct aan de uitvaart te besteden. Zij kunnen dan ook geen afstand doen van de schulden in de nalatenschap.

En u gelooft het of niet, maar op het moment dat ik dit schrijf komt er een indrukwekkende rouwstoet met koetsen aan mijn raam voorbij....

Ik wens u en uw vriende de komende tijd veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE