Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Broer erg ziek heeft niets geregeld


8 maart 2023

Vraag nummer: 66250

ben de oudste zus van mijn broer,hij heeft helemaal niets geregeld heeft groten schulden heeft huurhuis.ben zelf 80 jaar mijn broer woont 120 km van mij vandaan .wil ook geen erfenis hoe regel ik dat.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De vraag is wat u wilt.

Er zijn twee mogelijkheden.
1. Wilt u voor uw broer een eenvoudige uitvaart regelen, zonder dat u verder aansprakelijk bent voor zijn schulden of dat u zijn woning moet ontruimen en dergelijke?
2. Of wilt u helemaal niets met zijn uitvaart en erfenis te maken hebben?

1. In het eerste geval kunt u een uitvaart regelen, zoals u die wilt. U kunt het zo goedkoop of zo duur maken als u wilt. U kunt een uitvaart in hele kleine kring regelen, of in alle stilte. Een heel eenvoudige uitvaart kan ongeveer 2.000 tot 2.500,- euro kosten; dan moet u denken aan een crematie of aan een begrafenis in een algemeen graf voor 10 jaar. Misschien is er nog plek voor uw broer in het graf van uw ouders. Een meer doorsnee uitvaart kost een paar duizend euro. U kunt het zo duur en zo goedkoop maken als u zelf wilt.

Als u alles zelf betaalt en niets van een bankrekening van uw broer betaalt of afhaalt, handelt u niet als erfgenaam en bent u niet aansprakelijk voor zijn schulden. En natuurlijk ook niet verantwoordelijk voor het opzeggen van de huur, het ontruimen van de woning en andere vervelende klusjes.
U kunt het afstand doen van de erfenis ook formaliseren bij de griffie van de rechtbank; daar moet u dan wel persoonlijk naar toe omdat u zich moet legitimeren. U moet ook een afschrift van de akte van overlijden van uw broer meebrengen. U kunt dit ook via een notaris regelen. U kunt tevoren even bellen over de werkwijze en de kosten. Zowel bij de griffie van de rechtbank als bij het notariskantoor.

2. Als u wilt, hoeft u met de uitvaart of de erfenis helemaal niets te maken te hebben.
Dan wordt de uitvaart, als er geen andere familie is, een zaak van de gemeente.
De gemeente kan echter wel proberen de kosten te verhalen op de erfgenamen. Als uw broer geen levenspartner of kinderen heeft, zijn zijn eventuele broers en zussen zijn erfgenamen. U dus ook. U moet dan afstand doen van de erfenis, zoals ik hierboven al schreef.

U schreef niet waar u woont of waar uw broer woont, maar u kunt e.e.a. voordelig regelen met Topuitvaarten. Dat is een bedrijf dat landelijk werkt tegen gunstige tarieven. Zie
https://topuitvaarten.nl/voor-de-uitvaart/uitvaartkosten-en-betalen/

U bent natuurlijk niet de eerste met deze vraag.
Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus, die niets geregeld heeft.
Zie ook vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.

Zie ook Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >