Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijdragen aan hoge kosten grafmonument broer; nalatenschap


31 januari 2022

Vraag nummer: 64301

mijn moeder is al jaren dood en mijn vader leeft nog en mijn broer is vorig jaar overleden die woonde nog bij mijn vader .Ik heb al jaren geen contact met hun. heb ook geen rouwkaart gehad en hoorde viavia dat mijn broer dood was. Krijg nu te horen dat de broers en zussen mee moeten betalen met het grafmonument wat door 1 zus is voorgeschoten a 4747 euro. De bankrekening van mijn broer is naar de vader gegaan .Ik vind dat mijn vader dit grafmonument moet betalen en niet de broers en zussen.Ik zie uw antwoord graag tegemoet.

Antwoord:

Geachte heer,

Formeel zijn uw vader en uw broers en zussen en uzelf erfgenaam van uw broer. Dat kan lusten, maar ook lasten met zich mee brengen. Als u geen contact had met uw broer en vader en niet eens in kennis bent gesteld van het overlijden van uw broer, zal de behoefte niet zo groot zijn om bij te dragen in de kosten van een grafmonument.

Als u zich niet geroepen voelt om daarin bij te dragen, wat ik kan invoelen, zie ik geen dringende redenen om het wel te doen.
Het zou ook voor de hand liggen dat als broers en zussen samen een monument zouden willen regelen, daar vooraf afspraken over te maken. 4.747,- euro een fors bedrag voor een grafmonument. Dat is ongeveer dubbel zo veel als een gemiddeld monument kost.
Het is vreemd om een dergelijk groot bedrag uit te geven als dit niet uit de nalatenschap betaald zou kunnen worden. Ofwel, van de bankrekening van uw broer.

Het uitgangspunt bij het regelen van een uitvaart is dat de kosten voor rekening van de nalatenschap van de overledene zijn. Ik ben het daarom met u eens dat het voor de hand ligt als uw vader de bankrekening van uw broer heeft gekregen, hij het grafmonument betaalt. As het saldo van de rekening niet hoog (genoeg) was, moet men geen heel duur monument kopen. Of andere kosten laag of lager houden.

Als uw familie stelt dat u bij zou moeten dragen omdat u formeel erfgenaam bent, zou u kunnen stellen dat u dan als erfgenaam eerst een overzicht wenst te hebben van de omvang van de nalatenschap. Alle baten/vorderingen en alle lasten/schulden op het moment van overlijden van uw broer, compleet met bewijsstukken. Ik schat in dat men daar geen zin in heeft.

Ook zou u nog kunnen overwegen om formeel afstand te doen van de erfenis, door daarvoor een formulier in te vullen bij de griffie van de rechtbank. Op de site www.rechtspraak.nl kunt u de gang van zaken bij zoiets vinden.

Ik heb uw naam onder uw vraag ten behoeve van uw privacy en die van uw familie verwijderd.

Zie andere vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart', vragen in de subrubriek 'Grafsteen / monument' en de video "Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?"


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag: Van wie is de grafsteen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >