Betaling uitvaartkosten vanuit erfenis


19 juli 2011

Vraag nummer: 25347  (oude nummer: 16907)

De broer van mijn vrouw is overleden en laat naast een inboedel en een bankrekening een schuld over die aanmerkelijk hoger is, zodat er een schuld overblijft.
Momenteel zijn zijn dochters erfgenaam en dezzij willen de erfenis verwerpen evenals hun kinderen en minderjarig kleinkind.
Miijn vrouw en ik hebben de crematie geregeld en hebben daarvoor ook getekend. De rekening hebben wij inmiddels ontvangen.
Mijn vraag is: Kunnen wij momenteel een deel van de rekening van de uitvaart laten betalen vanuit de bankrekening van de overledene?
Als dat niet kan en de erfenis is verworpen , dan worden wij erfgenaam. Wij willen de erfenis dan beneficiair aanvaarden. Kunnen wij dan alsnog een deel van de uitvaartkosten vanuit deze bankrekening betalen?

Antwoord:

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht. Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Natuurlijk kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vraag vindt op de site van de beroepsorganisatie van de notarissen (www.notaris.nl).

Als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (€ 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn