Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling uitvaart, maar bankrekening is geblokkeerd ***


8 maart 2020

Vraag nummer: 60231

Mijn schoonbroer gaat de uitvaart regelen. Hij moet dus ook de uitvaart kosten betalen. Maar zijn vraag is. Hoe kom hij ik aan mijn (voldoende) geld. De bankrekening is geblokkeerd. Een machtiging geldt niet meer bij mijn overlijden. Hoe zit dat?

Antwoord:

Geachte heer,

Deze situatie had men bij leven kunnen bedenken en kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door van de bankrekening van de langstlevende ouder een en/of rekening te maken. Of door een deposito te storten waar de executeur van de uitvaart toegang toe heeft.
Banken waarschuwen altijd dat machtigingen vervallen als de rekeninghouder overlijdt.

Nu moet uw zwager of een ander familielied of een paar mensen samen de kosten voorschieten. De uitvaartonderneming heeft natuurlijk recht op een tijdige betaling en anders ontstaan (incasso)kosten.

Men kan via een notaris een verklaring van erfrecht krijgen, waardoor men weer toegang tot de bankrekening krijgt. Maar zulke verklaringen vergen onderzoek door het notariskantoor en kosten een paar honderd euro. Soms loont dat niet of nauwelijks, als de nalatenschap een bescheiden omvang heeft.

Soms zijn banken wel bereid om de rekening van een uitvaart rechtstreeks van de bankrekening van de overledene te betalen. De meeste grote banken hebben een nabestaandendesk. Uw zwager zou daarmee kunnen overleggen.

Misschien brengt deze situatie andere mensen op de idee om zaken bij leven (beter) te regelen, zodat mensen die een uitvaart regelen niet op dit soort drempels stuiten.

Zie de vele vergelijkbare vragen en oplossingen de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE