Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling rekening uitvaart


8 oktober 2020

Vraag nummer: 61695

ca. 2 mnd geleden is mijn moeder overleden.
Wij zijn met 6 kinderen, het kan zijn dat 1 of 2 zal overgaan tot het verwerpen van de erfenis. Het saldo op de rekening is tekort om alle facturen die nog verwacht worden, geadresseerd "aan de erven van", te voldoen. Mag er gewacht worden met het betalen van deze factuur tot het moment dat duidelijk is wie de erven zijn?
De factuur van de uitvaartonderneming zal vanaf de priverekening van de opdrachtgever (mijn oudste zus) worden voorgeschoten, hierdoor ontstaat vanzelf een eis aan de erven, deze kan pas voldaan worden als bekend is wie de erven zijn.
Mijn vraag beperkt zich tot facturen die gericht zijn "aan de erven van".
Ben benieuwd naar uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is overlap met uw vraag nummer 61674 'Verantwoordelijkheid betaling factuur uitvaart'.

De erfgenamen kunnen heel lang wachten met het betalen van rekeningen, maar dat is onaardig, onhoffelijk en onverstandig. Want het kan extra geld kosten. Want op een bepaald punt kan iemand wettelijke rente vorderen. Die is nu niet zo hoog voor particulieren, 2%, maar toch veel hoger dan wat het spaargeld bij de bank opbrengt.
Bedrijven kunnen op grond van hun algemene voorwaarden een veel hoger percentage vorderen. Voor mijn klanten, voor wie ik algemene voorwaarden en regelingen ontwerp, bereken ik 15%. Dan kunnen ze mijn kosten in een keer ruim terug verdienen.

Zolang erfgenamen de erfenis nog niet verworpen hebben, zijn ze erfgenaam en aanspreekbaar. Een erfenis hoef je niet te aanvaarden. Je krijgt hem automatisch als de erflater overlijdt. Als je niet aansprakelijk wilt zijn of blijven, moet je zelf actie ondernemen.

Ik zou niemand aanraden met betalingen te wachten tot duidelijk is welke personen tot de erfgenamen blijven behoren en wie niet. Ik zou kijken naar de aard van de rekeningen en kosten die de erfgenamen moeten vergoeden. Bovenaan staat de Belastingdienst, in het belang van u, mij en alle lezers van deze vraag.
Maar dan komen al snel de kosten van de uitvaart aan bod. Na de Belastingdienst staat de persoon die deze kosten heeft voorgeschoten, aan de top van de lijst. Die zou ik dus als eerste uitbetalen, want dat moet sowieso altijd met voorrang. Als uw moeder geen salaris had, maar misschien een pensioen en AOW en geen groot vermogen, zal de Belastingdienst ook niet met een aanslag op de loer liggen.

Of rekeningen wel of niet 'aan de erven' gericht zijn, is niet relevant. Rekeningen voor huur, energie, de krant en al van andere lasten kunnen gewoon op naam van uw moeder (blijven) staan. Door haar overlijden worden het in 1 klap, op dezelfde seconde als dat zij overlijdt, rekeningen voor de erfgenamen. Daar hoeft niemand een nieuwe rekening met een andere adressering voor te sturen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >