Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling begrafenis / bewijs van onvermogen


26 september 2008

Vraag nummer: 5697  (oude nummer: 11328)

Ik begrijp dat de opdrachtgever de begrafenis moet betalen, maar wil graag ons geval voorleggen.
In juli is de vader van mijn kinderen overleden (mijn ex). Het eerste wat natuurlijk geregeld moet worden is de begrafenis, dus daar hebben mijn kinderen opdracht voor gegeven.
Nadien bleek dat de begrafenisverzekering lang niet toerekenend was en de erfenis alleen maar schulden opbracht. Daar er ook een eigen zaak bij betrokken was, hebben mijn kinderen de erfenis geweigerd...
Mijn kinderen zijn 23 en 21 jaar oud, maar de een studeert nog en de andere heeft een minimale uitkering.
Is het mogelijk in zo'n geval een bewijs van onvermogen aan te vragen of is er een andere oplossing, want ze hebben dus absoluut geen geld
Hoop spoedig van u te horen, want we maken ons ernstig zorgen.
Met vriendelijke groet
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is sneu. Maar de kinderen zijn als opdrachtgevers gewoon aansprakelijk voor de kosten van de begrafenis. Dat zij de erfenis geweigerd hebben - wat onder omstandigheden verstandig is - verlost hen niet van de verplichting om het gat tussen de kosten en de opbrengst van de begrafenisverzekering zelf te dichten.

Misschien kunnen ze bijzondere bijstand bij de gemeente aanvragen of familieleden vragen om allemaal een beetje bij te springen of een lening afsluiten. Ik weet ook geen andere oplossing.
Ze hadden ook kunnen weigeren om de begrafenis te regelen, dan had de gemeente het moeten laten uitvoeren. Maar dat is nooit een echte oplossing, omdat de wet bepaalt dat de gemeente de kosten altijd kan verhalen op kinderen.

Een verklaring van on- of minvermogen heeft hier geen enkele functie. Dat speelt soms bij vrijstelling van bepaalde belastingen, maar daar kan een uitvaartonderneming niets mee. Een uitvaartonderneming heeft natuurlijk gewoon recht op betaling van de kosten.
Het is wel verstandig om op korte termijn een oplossing te zoeken. Als de openstaande rekening oploopt met rente en incassokosten en dat soort dingen, zijn uw kinderen nog veel verder van huis.

We zien alleen maar weer eens dat het van belang is dat mensen een goede, dekkende, verzekering afsluiten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE