Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betalen uitvaartkosten van rekening overledene


27 oktober 2011

Vraag nummer: 26505

goede middag antwoord geven op de volgende vraag:mijn tante is overleden,zij was weduwe zonder kinderen,haar zus zou alles wel even regelen.maar er kon niets betaald worden(geblokkeerd)nu is mijn vraag klopt het dat de uitvaart wel betaald kan worden na overleg met de bank of zit dit anders,graag uw reactie M Leijendekkers, etten-leur

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Strikt juridisch gezien hebben banken een verklaring van erfrecht nodig om een derde over de bankrekening van een overledene te laten beschikken. Een verklaring van erfrecht kan men via een notaris krijgen.
Sommige banken stellen zich in bepaalde situaties iets minder formeel op en zijn ook bereid om kosten die duidelijk op de nalatenschap drukken zoals diens uitvaartkosten, van de rekening van de overledene af te boeken. Maar dat is niet iets waar men recht op heeft.
En het hangt ook van het saldo van de rekening(en) af, lijkt mij. Als er 4.000,- op de rekening staat en de bank betaalt die uit aan een uitvaartondernemer die een ongeveer even hoge nota heeft, lijkt mij dat voor de bank acceptabeler dan wanneer er 20.000,- op een rekening staat en men een nota van 4.000,- betaalt. Want dan is er nog geen oplossing voor het restant van de rekening.

Het is m.i. logisch en terecht dat een bank zekerheid wil dat men geld aan een bevoegde persoon ter beschikking stelt. Men wil voorkomen dat zich later (andere) erfgenamen melden die (ook) stellen aanspraak op de rekening te hebben.
Als u ziet hoeveel klachten hier op deze site binnen komen van nabestaanden die klagen dat anderen onterecht geld van een rekening van een overledene hebben afgehaald, zou u het standpunt van de bank goed begrijpen.

Kortom: overleg met de bank. Wil men de gelden op de rekening van uw overleden tante niet deblokkeren, dan zult u naar de notaris moeten voor een verklaring van erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > vragen en antwoorden over erfrecht

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE