Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beneficiair aanvaarden; kosten uitvaart broer


7 juli 2011

Vraag nummer: 25323  (oude nummer: 16862)

Ik heb veel adviezen gelezen en ik begrijp dat wanneer (bij overlijden vader) kind 1 een erfenis beneficiair aanvaard, kind 2 dit automatisch ook doet (zelfs als hij nog geen keuze heeft gemaakt).

Maar als de situatie nu andersom is? Wanneer kind 1 de erfenis aanvaardt, aanvaardt kind 2 dit dan ook automatisch? En wat als er dan schulden zijn?

PS: wanneer mijn vriend zijn broer komt te overlijden (die al 3 jaar spoorloos is), is de gemeente verantwoordelijk voor de begrafenis en wil deze kosten verhalen op mijn vriend. Heb ik het goed begrepen dat door de erfenis te verwerpen dat dit dan niet mogelijk is?

Alvast bedankt voor uw reactie. We hebben er veel aan.

Mvg,
Bonny

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De adviezen over het beneficiair aanvaarden van de erfenis hebt u niet in deze (juridische) adviesrubriek gelezen, want ik behandel geen erfrecht. Waarschijnlijk hebt u dit gelezen in de collega-rubriek Notarieel advies van notaris mr. C. van de Griend.
Ik verwijs u dan ook naar zijn rubriek voor uw vragen op dat vlak.

Ik kan u wel wat vertellen over uw PS-vraagje.
Als de broer van uw vriend overlijdt, worden eerst nabestaanden zoals uw vriend en zijn ouders en andere familie opgespoord en gevraagd of zij de uitvaart willen regelen. Als een familielid de uitvaart regelt, mag hij de kosten verhalen op de erfgenamen. Als erfgenamen de nalatenschap weigeren, zijn zij geen kosten verschuldigd.
Als geen anderen zoals familie of vrienden de uitvaart regelen, moet de gemeente waar de overledene zich bevindt dat doen. De gemeente kan de kosten volgens de wet verhalen op erfgenamen en op mensen die wettelijk verplicht zijn de kosten te voldoen. Als uw vriend afstand doet van de erfenis, is hij niet verplicht de kosten te betalen. De categorie mensen waar de gemeente altijd op kan verhalen, ongeacht of zij verwerpen of niet, zijn de echtgenoot (v/m) en kinderen van de overledene. Daar horen broers en zussen niet bij.

Uw vriend kan door het verwerpen van de erfenis dus altijd voorkomen dat hij kosten moet maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE