Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begravenis van moeder geregeld; kunnen broers/zussen betaling verhinderen? ***


19 februari 2018

Vraag nummer: 53871

Mijn moeder is onlangs overleden ,zei had geen overlijdens verzekering, ik als dochter van haar heb , begravenis geregeld, heb handtekening gezet om rekeningen te betalen. Zij zelf is niet vermogend maar kan wel haar eigen begravenis betalen.
wij zijn met z'n vijfen als kinderen.
Mijn vraag is kan iemand van mijn broers of zussen dit verhinderen om dat te betalen van mijn moeder.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van iemands begrafenis moeten betaald worden van haar spaargeld. Dat is een wettelijke regeling: de kosten kunnen verhaald worden op de nalatenschap. Het kan niet zo zijn dat een kind alleen met de kosten blijft zitten en de andere kinderen geld opstrijken.

Kunnen broers of zussen verhinderen om kosten van de rekening van moeder te betalen? Ja, in principe wel. Alle kinderen zijn erfgenamen en alle erfgenamen moeten eigenlijk toestemming geven voor de besteding van de erfenis. Dan kan het dus ook zijn dat een erfgenaam toestemming weigert. Maar wettelijk gezien kan iemand de toestemming niet weigeren. Dan kan hij of zij voor de rechter worden gesleept en zo'n zaak zal iemand zeker verliezen. Want het is natuurlijk normaal en logisch dat iemands begrafenis uit haar nalatenschap wordt betaald.

Voor andere lezers en andere gevallen wil ik nog het volgende opmerken. Soms zijn de verhoudingen tussen een ouder en kinderen of kinderen onderling moeilijk. Dan kun je er soms gif op innemen dat als er wit wordt voorgesteld de ander zwart wil en als er zwart wordt voorgesteld de ander wit wil. Dat kan problemen geven met het betalen van de kosten van de uitvaart. Dat iemand gaat klagen dat een groot bloemstuk van 100,- euro veel te duur is en dat er geen volgauto nodig is en dat na 1 kop koffie iedereen maar moet vertrekken. Dan kan het verstandig zijn dat de ouder het geld voor de uitvaart op een apart deposito zet en dan 1 kind aanwijst dat daar over mag beschikken. Dan valt het geld niet in de nalatenschap en kunnen bepaalde broers en zussen niet meer dwars liggen bij betalingen en keuzes hoe het geld te besteden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE