Begravenis schuld


21 april 2008

Vraag nummer: 5371  (oude nummer: 10637)

ik heb al 6 jaar geen contakt meer met mijn moeder en ik kreeg laatst de rekening van de begravenis die toen 2 maanden geleden heeft plaatsgevonden.ik heb nooit eerder bericht gehad dat ze was overleden en dus niet de kans om afscheid te nemen of de begravenis te regelen. moet ik dan toch de rekening betalen terwijl ik geen eens de kans had om erbij te zijn? de rekening bedraagt 4000,- is dit niet een beetje veel? en als er een opdrachtgever is kan ik dit dan op hem verhalen? ik hoop dat u mijn vraag snel kunt beantwoorden. alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U bent als kind erfgenaam en dus ook (met andere erfgenamen) aansprakelijk voor de uitvaartkosten. Maar u mag dan ook delen in de 'opbrengst' van de nalatenschap natuurlijk.

Als u er helemaal niets mee te maken wilt hebben, kunt u afstand doen van de erfenis en bent u ook niemand iets verschuldigd. Alleen als de gemeente de begrafenis heeft verzorgd en voorgeschoten, mag de gemeente de kosten op u en andere kinderen verhalen. Dat is een aparte wettelijke regeling.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Overige onderwerpen > Kosten uitvaart.

Zie voor het afstand doen van de erfenis de rubriek Notarieel advies of de site www.notaris.nl. Deze adviesrubriek gaat niet over erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn