Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenisrekening en beneficiair aanvaarden nalatenschap 2


19 december 2016

Vraag nummer: 48685

De oudste dochter van mijn broer die is overleden heeft een bewindvoering die zegt dat het familielid dat getekend heeft voor begravenis, de rekening moet betalen. Terwijl uitvaartkosten voor de erven zijn. Nu zegt de notaris dat hij het verzoek van de begrafenisrekening meeneemt maar nog niet weet of hij de nalatenschap afwikkelt. Ik ben bang dat met de mening van de bewindvoering de rekening niet wordt meegenomen. En dat uiteindelijk het saldo wordt verdeeld onder de erven en er vervolgens wordt gezegd dat het familielid met de rekening het maar moet uitzoeken met de erven of via rechtbank moet verhalen.
Hoe kan ik als zuster van de overledene invloed uitoefenen dat de rekening serieus wordt meegenomen in de erfenis?

MVG

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die gerekend heeft voor de begrafenis, de opdrachtgever, moet de rekening van de uitvaartondernemer betalen. In die zin dat de uitvaartondernemer geen maanden op zijn geld hoeft te wachten. Maar de opdrachtgever heeft zeker recht om de betaalde kosten op de erfenis te verhalen. Hij hoeft die kosten niet voor eigen rekening te nemen, alleen voor te schieten.

De notaris zegt terecht dat hij de rekening van de opdrachtgever meeneemt. Zo moet het ook. Maar als de notaris nog niet weet of hij de nalatenschap kan of mag afwikkelen, kan hij natuurlijk geen zekerheid bieden.

Als de erven niet het fatsoen hebben om de begrafeniskosten te vergoeden, zal de opdrachtgever een advocaat in de arm moeten nemen. Vervelend, maar de enige manier.

Als zuster van de overledene kunt u juridisch niets. U kunt alleen een moreel beroep op de kinderen doen om iemand anders niet met de kosten te laten zitten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE