Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafeniskosten (vriendin wil dat familie betaalt)


15 september 2005

Vraag nummer: 4021  (oude nummer: 6451)

De begrafenis van mijn overleden broer werd geregeld door zijn vriendin,waar hij bij woonde.Zij hadden geen enkele wettige band-ik bedoel geen huwelijkscontract of iets dergelijks-.door onenigheid met de familie weigert die vriendin de begrafeniskosten te betalen en wil de familie die doen betalen.is dit mogelijk?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, wat de vriendin wil, dat kan. Als er geen huwelijksband of andere juridische relatie met die vriendin was, dan zijn de erfgenamen van uw broer aansprakelijk voor de uitvaartkosten.
Wellicht is er een testament en is de vriendin erfgenaam: dat draait ze er (mee) voor op. Als zij geen erfgenaam is en uw broer had geen kinderen, dan bent u, zijn broer(s) en/of zus(sen) erfgenaam. De kosten kunnen dan gedragen worden door de spaargelden en goederen en eventueel nog lopende inkomsten van uw broer (soms betaalt een werkgever op grond van een CAO een maand extra loon door, let op dat soort dingen).

De erfgenamen moeten dan natuurlijk de spullen en papieren van uw overleden broer krijgen.

Als de naaste familie (broers/zussen) echter de erfenis afwijzen, dan zijn er geen erfgenamen die de vriendin formeel kan aanspreken. Dan blijft ze zelf met de kosten zitten. Omdat zij de opdrachtgever voor de uitvaartondernemer was, is en blijft zij altijd voor de uitvaartondernemer de aanspreekbare partij die moet betalen. Of de vriendin de kosten op een ander kan verhalen, is voor de uitvaartondernemer niet relevant.

Zie voor erfrecht overigens de collega-rubriek Notarieel advies.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE