Begrafeniskosten schoonvader


15 juni 2011

Vraag nummer: 24720  (oude nummer: 16801)

Mijn schoonvader is ziek en zal snel komen te overlijden. Hij heeft waarschijnlijk geen overlijdensverzekering, wel een levensverzekering waarmee hij een chalet heeft gekocht. Wij denken erover de erfenis te gaan verwerpen, omdat wij geen bezittingen/geld/schulden willen hebben. Zijn wij nog wel aansprakelijk voor de begrafeniskosten of wordt dat geprobeerd te verrekenen met de te verkopen goederen (chalet etc.) Mijn zwager (broer van mijn man) heeft zelf helemaal geen geld, en zal de kosten voor de begrafenis niet kunnen betalen. Komen ze dan bij ons voor het hele bedrag en zijn wij al ons spaargeld kwijt of gaan ze de helft alsnog op mijn zwager verhalen? Is het in die zin wel slim om de erfenis te aanvaarden en zelf te zorgen dat het chalet verkocht wordt en zo de kosten voor de begrafenis te regelen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Zie voor de vraag wie aansprakelijk is voor de kosten van de uitvaart vraag Wie verantwoordelijk kosten uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen.

Misschien is het in uw geval verstandig om de nalatenschap benificiair te aanvaarden, maar dat kan ik niet beoordelen. Daar zijn meer gegevens voor nodig.
U doet er het beste aan om persoonlijk een notaris te raadplegen. Niemand kan u van een afstand, via internet of telefonisch, van een goed advies voorzien, dat voor uw situatie het beste is.
Dit is een kwestie die u snel, liefst nog voor het overlijden, moet bespreken. Er is te veel geld mee gemoeid om een achteraf onverstandige beslissing te nemen.
Zie over erfrecht vraag 1961 (oud nummer 2345) in de lijst van Meest gestelde vragen.

En bespreek zijn financiele situatie natuurlijk liefst ook met uw schoonvader, zodat er zo min mogelijk verrassingen zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >