Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafeniskosten delen? (levenspartner en kinderen eerste huwelijk)


11 september 2019

Vraag nummer: 58578

Goedenavond,
Mijn dochters, beide student, verloren hun vader. Zijn partner heeft de begrafenisondernemer ingeschakeld en begrafeniskosten betaald. Nu mijn dochters afstand hebben gedaan van de erfenis via de notaris, vraagt de partner om bijdrage in de begrafeniskosten. Zij wil dit bedrag delen door alle betrekkingen en vraagt van mijn dochters een bedrag van 799,00 pp.
Mijn dochters hebben nooit toegezegd mee te betalen, wel op vraag van familie aangegeven wat zij evt voor wensen hadden bij begrafenis.
Kunt u helderheid schaffen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de dochters van een overledene afstand hebben gedaan van de erfenis, hoeven zij niet (mede) de uitvaartkosten te betalen, tenzij zij daarover wel toezeggingen hebben gedaan. Kort gezegd: als je beloofd hebt om mee te betalen, moet je je belofte nakomen. Als je die belofte niet hebt gedaan, dan valt er niets na te komen.
Als erfgenaam zouden de dochters ook aansprakelijk kunnen zijn voor kosten, maar niet als zij afstand hebben gedaan van de erfenis. Er zou nog een bijzondere vorm van aansprakelijkheid kunnen zijn, als de gemeente de uitvaart geregeld en voorgeschoten heeft. Dan zijn kinderen altijd aansprakelijk, ook als zij afstand van de erfenis hebben gedaan. Maar dat is hier niet aan de orde.
Iets anders is nog dat de kinderen het leveren van een bijdrage aan de uitvaart van hun vader als een morele verplichting kunnen zien. Hun vader heeft hen (deels) onderhouden, nu kunnen ze iets terug doen.

Echter, in principe is het zo dat de kosten van de uitvaart betaald dienen te worden uit de nalatenschap/erfenis van de overledene. Als de dochters de erfenis niet aanvaarden, wil dat nog niet zeggen dat er geen nalatenschap is. De persoon die de begrafeniskosten betaald heeft, heeft recht op vergoeding uit de nalatenschap, ongeacht wie de erfgenamen zijn of waren.

Dit is het principe. Hoe dat in het geval van de uitvaartkosten van de vader van uw dochters uitpakt, kan ik natuurlijk niet zeggen, omdat ik de situatie niet ken. Ik weet niet of er een nalatenschap is, of de vader met zijn partner gehuwd was, of de partner erfgenaam is, of de partner de financiƫle situatie kende, etc.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >