Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafeniskosten bij samenlevingscontract


7 oktober 2009

Vraag nummer: 6945  (oude nummer: 14008)

Als er sprake is van een samenlevingscontract komen dan de kosten van het regelen van de begrafenis ed voor rekening van de partner of bijvoorbeeld voor de ouders?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van een begrafenis of crematie moeten in principe worden voldaan uit de nalatenschap van de overledene. Als de nalatenschap onvoldoende is, dienen de erfgenamen de kosten (deels) te betalen.

Een samenlevingscontract regelt niets over het erfgenaam zijn van elkaar. Wie alleen een samenlevingsovereenkomst heeft, is geen erfgenaam van de ander. Dat is men pas als men naast de samenlevingsovereenkomst ook nog een testament opmaakt.
Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap is men wel automatisch erfgenaam van elkaar.

Ook bij een samenlevingscontract heeft iedere partner eigen spullen en eigen geld. Van (de verkoop van) die spullen en van dat geld moet de uitvaart worden betaald. In principe is dat een zaak van de erfgenamen en niet van de partner.

Als men wil voorkomen dat als een partner overlijdt, diens familie de helft van de inboedel het huis uit draagt (daar heeft familie als erfgenaam ook recht op), moet men een testament maken.
Als er geen testament is, kan de langstlevende bijvoorbeeld met de familie van de overledene de afspraak maken dat de langstlevende de uitvaartkosten betaalt en dat de familie in ruil daarvoor de spullen van de overledene aan de langstlevende geeft. Als de verhoudingen goed zijn en goed blijven, is er best iets te regelen. Maar als de verhoudingen maar matig of slecht zijn, is e.e.a. natuurlijk een bron van forse problemen. Samenwonenden, ook met een samenlevingscontract, doen er daarom heel verstandig aan om bij een notaris ook een testament te laten maken. Dat kost een paar centen, maar dat is het dubbel en dwars waard als men bedenkt wat voor problemen men kan voorkomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE