Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenis of crematie broer met schulden


19 april 2008

Vraag nummer: 5367  (oude nummer: 10632)

Mijn broer heeft geen begrafenisverzekering, heeft alleen maar schulden. Hij heeft geen vrouw of kinderen. Wie gaat de begrafenis betalen. Broers en zussen kunnen het ook niet betalen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw broer geen verzekering heeft en alleen maar schulden, en er geen vrouw of kinderen zijn, is de situatie als volgt.
U en uw broers en zussen - en als een van hen middels zal zijn overleden diens kinderen - zijn de erfgenamen. De erfgenamen zijn aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart. Als een van hen er de opdracht voor geeft, is en blijft die ook persoonlijk geheel aansprakelijk.

Als niemand betrokken wil worden bij de uitvaart, o.a. omdat men niet voor de kosten kan of wil opkomen, dan zal - uiteindelijk - de gemeente de uitvaart regelen en betalen. De gemeente zal die kosten willen verhalen op de nalatenschap, maar als die onvoldoende is, op de erfgenamen. De erfgenamen kunnen afstand doen van de erfenis en zijn dan door de gemeente ook niet meer aansprakelijk te stellen.

De erfgenamen die de nalatenschap willen weigeren moeten er dan ook aan denken zich als zodanig te gedragen. Zij kunnen en mogen dan ook geen spullen uit het huis van de overledene wegnemen, zelfs geen theelepel of fotoboek, want dan accepteren ze door hun handelingen toch de nalatenschap inclusief alle schulden en aansprakelijkheden.

Aan de andere kant is het zo dat als de gemeente de uitvaart regelt, zij dan geen gelegenheid tot afscheid en een rouwdienst en dergelijke hoeft te organiseren. Dat moet een familie zich tevoren realiseren.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' in de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE