Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenis betalen met spaargeld


4 oktober 2004

Vraag nummer: 3352  (oude nummer: 4747)

Stel dat ik voldoende spaargeld heeft om de begrafenis te betalen, moet ik dan iets vastleggen bij een notaris, zo ja wat
moet ik dan vastleggen ?
Ik ben (nog) alleenstaande
Mijn leeftijd is 48 jaar

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u voldoende spaargeld hebt om uw begrafenis van te betalen, hoeft u daar over niets vast te leggen bij een notaris. Wel is het verstandig om uw wensen over begraven of cremeren vast te leggen in een codicil (een chique term voor een gewone, helemaal met de hand geschreven, brief waarin uw laatste wensen staan; die brief moet dan ook ondertekend zijn er moet een datum op staan). U kunt ook bij een notaris een testament laten maken, maar dat is eigenlijk alleen verstandig als u samenwoont met iemand met wie u niet getrouwd bent en die u toch erfgenaam wilt laten zijn, of als u een behoorlijk vermogen achterlaat zoals bijvoorbeeld een eigen huis. Als u waarschijnlijk niet veel meer achterlaat dan een bescheiden spaarbankboekje, dan is het een dure optie om via een testament dat spaargeld te verdelen.

Als u trouwens voldoende spaargeld hebt, kan het slim zijn om de begrafeniskosten af te kopen via een koopsom of deposito. Dat kan namelijk aftrekbaar zijn. De reden is simpel: u hoeft minder geld achter de hand te houden. Als u begraven wilt worden, kost de begrafenis toch ook al snel 4.500,- euro; een eigen graf bij de gemeente kan 3.000,- kosten en een grafsteen 2.500,-. Ja, dat is bij elkaar toch het flinke bedrag van 10.000,-. Als u kosten afkoopt in een koopsom, kan u van de fiscus misschien wel ongeveer 4.000,- terug krijgen. Dan heeft het u maar 6.000,- gekost (ook veel geld, trouwens. Maar toch veel minder. En van die 4.000,- kunt u leuke dingen doen, terwijl toch 10.000,- kosten gedekt zijn. Dat zijn de leukere regelingen).

Zie andere vragen in de Juridische adviesrubriek over Kosten uitvaart en Verzekeringen en Belastingen.
Zie ook de pagina's met tips: Voor de uitvaart.
En u kunt ook eens kijken op de site Uitvaartverzekering.com.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE