Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenis betalen, dan ook aansprakelijk voor de schulden van de overledene?


28 juni 2007

Vraag nummer: 4854  (oude nummer: 9438)

Mag ik als buitenstaander de begrafenis betalen voor een overleden persoon, die van een uitkering leeft, onverzekerd is en veel schulden heeft? Ik heb me laten vertellen dat, als je de begrafenis wilt regelen en betalen, ook aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden die er zijn en deze moet betalen.
Is dit waar? Bijvoorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet waar. Natuurlijk mag een buitenstaander de begrafenis betalen, bijvoorbeeld van een goede vriend of een familielid. Dat heeft geen consequenties.

Waar de personen die u gewaarschuwd hebben waarschijnlijk op doelen is het volgende. Een erfgenaam is aansprakelijk voor schulden. En het zodanig handelen dat men de erfenis feitelijk aanvaardt, door bijvoorbeeld spullen van de overledene uit diens huis mee te nemen, heeft tot consequentie dat men ook als zodanig aangemerkt kan worden. Men kan dan geen afstand meer doen van de erfenis. Soms zegt men dan ook dat een erfgenaam geen begrafenis moet regelen en betalen, als hij niet erfgenaam wil zijn. Maar dat is niet juist. Men kan als erfgenaam best de begrafenis regelen en betalen, maar men mag dat dan niet doen uit de nalatenschap, maar geheel op eigen kosten. Dan aanvaardt men de erfenis niet en kan men hem nog formeel weigeren.
Dit speelt als bijvoorbeeld een familielid de overledene toch een 'nette' begrafenis wil geven, zonder voor diens schulden op te hoeven komen. Dat kan, maar men moet het dan wel uit eigen zak betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE