Basistarief Uitvaart


28 maart 2007

Vraag nummer: 4724  (oude nummer: 9098)

Geachte heer,mevrouw,

Toen mijn vader is overleden hebben we de uitvaart laten verzorgen door een plaatselijke uitvaartondernemer.
Mijn ouders waren verzekerd bij de Dela en deze ondernemer zou alles regelen met de Dela.
Nu kom ik erachter dat op de nota's die hij indiende bij de Dela het Basis tarief anders ( lager ) was dan op de factuur die mijn moeder kreeg en dat op hetzelfde factuurnummer.
Een basistarief is toch een basistarief en kan toch niet meer anders zijn
Bvd P.Bomers

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet of ik uw vraag goed begrijp.
Als uw vader bij Dela verzekerd was, betaalt Dela aan de uitvaartondernemer de kosten van de uitvaart, mits zij met die ondernemer daar een overeenkomst over heeft. Dela wil - net als elke andere naturaverzekeraar - dat als iemand overlijdt, Dela zelf de uitvaart uitvoert, omdat dat voor haar het voordeligst is. En voor de verzekerden ook, omdat zo de premies laag kunnen blijven. Verzekeraars als Dela gaan echter ook contracten aan met diverse zelfstandige ondernemers, dat zij uitvaarten van Dela-klanten mogen uitvoeren, mits tegen een (voor Dela en indirect ook voor de Dela-verzekerde) verlaagd tarief. Zodat het voor Dela niet veel uitmaakt of zij eigen mensen de uitvaart laat uitvoeren, of deze andere onderneming. Overigens werken ook andere verzekeraars zo. Ondernemers zijn er enerzijds niet blij mee omdat ze weinig aan dit soort uitvaarten verdienen (de verzekeraar roomt de winst af), maar anderzijds kan het een stabiel stukje omzet zijn dat voor het bedrijf in het geheel toch gunstig is.
Ik kan mij voorstellen dat een ondernemer aan Dela een ander bedrag factureert, namelijk een bedrag met korting, dan dat hij normaal in rekening brengt. Maar ik begrijp niet goed waarom uw moeder dan nog een factuur zou krijgen, als aan Dela al gefactureerd wordt.
Ieder bedrijf kan een ander, eigen basistarief rekenen. Dat tarief hangt af van de inhoud van het dienstenpakket, dat bij iedereen ietsje anders kan zijn. En de ene ondernemer kan iets duurder of goedkoper zijn dan een ander, dat geldt voor elke soort ondernemer, van schilder of notaris tot garagehouder. Er is in de uitvaartbranche geen landelijk vastgesteld pakket basisdiensten tegen een landelijk vast tarief, of zoiets. En men kan ook korting geven aan een 'groot-afnemer' zoals bijvoorbeeld Dela. Maar ook elke gewone klant kan met een uitvaartondernemer onderhandelen over zijn tarief. De meeste mensen doen het niet. Dat moet men dan zelf weten, maar het kán wel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >