Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Als een niet erfgenaam opdracht uitvaart ondertekent is deze dan ook verantwoordelijk voor de kosten?


21 november 2022

Vraag nummer: 65729

Mijn zus is overleden, mijn moeder en ikzelf zijn erfgenaam. Hier kwamen we na de uitvaart achter omdat wij eerst in de veronderstelling waren dat haar partner (enkel samenlevingscontract) dit was. Hij heeft opdracht gegeven aan uitvaart ondernemer en heeft ons niet betrokken in de beslissingen rondom de uitvaart. Nu blijken de kosten betaald te zijn van haar rekening die op het moment van uitvaart nog niet geblokkeerd was, en haar partner haar rekeningnummer heeft opgegeven voor het betalen van de nota. Is dit rechtmatig? Of is hij als opdrachtgever dan ook persoonlijk verantwoordelijk voor de nota en heeft hij oneigenlijk gebruik gemaakt van haar rekening na haar overlijden?
Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon die opdracht geeft voor het regelen van een uitvaart, is voor de uitvaartondernemer en de bloemist en de rouwvervoerder en de begraafplaats of het crematorium e.d. verantwoordelijk voor de betaling.
Maar hij mag al deze kosten volledig verhalen op de nalatenschap. Ook als hij of zij over de uitvaart geen overleg heeft gepleegd met de erfgenamen van de overledene. Tenzij het zou gaan over extreme kosten en misbruik. Maar over de keuze van de kleur van een kist of het aantal kopjes koffie bij een afscheidsdienst en het aantal volgauto's hoeft geen overleg te worden gevoerd, laat staan overeenstemming te bestaan.

Strikt genomen had de partner de kosten van de uitvaart niet zelf mogen betalen van de bankrekening van de overledene, als dat geen en/of rekening was. Van een en/of rekening mocht het wel.

Maar ja - we kunnen het er lang en breed over hebben - uiteindelijk hadden de kosten toch uit de nalatenschap van de overledene betaald moeten worden. Het resultaat zou precies hetzelfde zijn.

Misschien heeft het directe handelen van de opdrachtgever niet alleen hem maar ook u en uw moeder heel veel zinloze discussie en gedoe bespaard. Er had toch betaald moeten worden.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >