Aftrekposten belasting voor kosten begrafenis vader


31 mei 2008

Vraag nummer: 5451  (oude nummer: 10791)

Mijn vader is recentelijk overleden. Mijn ouders hadden geen overlijdensverzekering en mijn moeder heeft de begrafenis betaald uit haar eigen spaargeld. Kunnen de kosten van de begrafenis bij de komende belastingaangifte afgetrokken worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw moeder kan de kosten van de begrafenis bij haar aangifte Inkomstenbelasting opgeven als aftrekbare buitengewone uitgave.
Dit jaar, 2008, is het laatste jaar waarin fiscale aftrek voor uitvaartkosten mogelijk is. Per 1 januari 2009 wordt het recht op aftrek geschrapt. Kinderen hadden overigens al sinds 2001 geen recht meer op aftrek van de kosten van de uitvaart van hun ouders.
Als uw moeder fiscale aftrekmogelijkheden heeft, kan het slim zijn dat zij zelf dit jaar nog de kosten van haar eigen begrafenis regelt.
Zie o.a. vraag 10027 "Verzekering uitvaartkosten zinvol? (en alternatieven)" in de lijst van Meest gestelde vragen. En vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Ovreige onderwerpen > Belastingen (en de sub-rubrieken Verzekeringen en Kosten uitvaart).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >