Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aftrekposten belasting voor kosten begrafenis vader


31 mei 2008

Vraag nummer: 5451  (oude nummer: 10791)

Mijn vader is recentelijk overleden. Mijn ouders hadden geen overlijdensverzekering en mijn moeder heeft de begrafenis betaald uit haar eigen spaargeld. Kunnen de kosten van de begrafenis bij de komende belastingaangifte afgetrokken worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw moeder kan de kosten van de begrafenis bij haar aangifte Inkomstenbelasting opgeven als aftrekbare buitengewone uitgave.
Dit jaar, 2008, is het laatste jaar waarin fiscale aftrek voor uitvaartkosten mogelijk is. Per 1 januari 2009 wordt het recht op aftrek geschrapt. Kinderen hadden overigens al sinds 2001 geen recht meer op aftrek van de kosten van de uitvaart van hun ouders.
Als uw moeder fiscale aftrekmogelijkheden heeft, kan het slim zijn dat zij zelf dit jaar nog de kosten van haar eigen begrafenis regelt.
Zie o.a. vraag 10027 "Verzekering uitvaartkosten zinvol? (en alternatieven)" in de lijst van Meest gestelde vragen. En vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Ovreige onderwerpen > Belastingen (en de sub-rubrieken Verzekeringen en Kosten uitvaart).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE