Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aftrekbaarheid uitvaartkosten vader


29 februari 2008

Vraag nummer: 5235  (oude nummer: 10383)

Mijn vader was al geruime tijd weduwnaar en is in november 2007 overleden. De uitvaartkosten worden in 2008 betaald. Kunnen de uitvaartkosten in 2008 worden afgetrokken in de aangifte van mijn vader en zo ja op welke wijze. Er moet dan een verzoek worden gedaan om een aangiftebiljet over 2008?

Antwoord:

Geachte heer,

De uitvaartkosten kunnen NIET worden afgetrokken van de inkomstenbelasting van uw vader. Want uw vader heeft zelf deze kosten niet gemaakt. Het waren zijn erfgenamen, na zijn overlijden, die de kosten (ten laste van de nalatenschap) hebben gemaakt.
Voor de kinderen en andere erfgenamen zijn de kosten niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, al sinds 2001 niet meer.

Wij adviseren mensen altijd om zelf bij leven een voorziening te treffen voor uitvaartkosten; men kan die dan zelf aftrekken. Dat had uw vader bij leven ook kunnen doen.
Wij adviseren (anderen) om het nog in 2008 te doen, omdat de aftrek per 1 januari 2009 zal verdwijnen. Zie een reeks recente vragen in de sub-rubrieken Belastingen en Verzekeringen in de categorie 'Overige onderwerpen'.

U kunt de uitvaartkosten wel verrekenen met de successierechten. Daarvan moet binnen 8 maanden na het overlijden aangifte worden gedaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE