Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afstand erfenis en begrafeniskosten


2 januari 2009

Vraag nummer: 6035  (oude nummer: 12057)

Geachte,
Mijn wettelijke en natuurlijke moeder is kortelings overleden. Ik doe afstand van de erfenisrechten. Ik ben niet grootgebracht door mijn ouders, maar ben door de staat opgevoed in een instelling voor kinderen die geplaatst werden door de jeugdrechtbank. Ik vraag mij af of men de begrafeniskosten op mij kan verhalen?
Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de gemeente de uitvaart van uw moeder regelt en betaalt, kunnen de kosten worden verhaald op de kinderen. Dat is een speciale wettelijke regeling. Het heeft niets te maken met het wel of niet afstand doen van de erfenis, zoals u kunt lezen in vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken Overige onderwerpen > Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente.

De wet maakt geen uitzondering voor kinderen die niet door hun ouders opgevoed zijn. Maar ik kan me voorstellen dat een gemeente in zulke omstandigheden af kan zien van haar recht op verhaal.

Als uw moeder niet door de gemeente wordt begraven maar door anderen, dan helpt het u wel dat u afstand doet van uw erfrecht. Die anderen kunnen dan de kosten niet op u verhalen. Dat kan alleen de gemeente, omdat daar een speciale wettelijke regeling voor is en wel in artikel 22 Wet op de lijkbezorging.
De tekst van artikel 22 kunt u vinden via
http://www.uitvaart.nl/index.php?s_page_id=303

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE