Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afhandeling overlijden in buitenland


30 oktober 2018

Vraag nummer: 56559

Beste heer Van der Putten,

Mijn terminaal zieke vader wil naar Thailand om daar te sterven en gecremeerd te worden.

Ik ben zijn enige erfgenaam, maar wij hebben al twintig jaar geen contact meer en wat mij betreft blijft dat ook zo.

Mijn vader heeft geen uitvaartverzekering. In het geval hij hier in NL zou overlijden, zou het er op uitdraaien dat de gemeente de kosten van de uitvaart op mij gaat verhalen.

Maar hoe werkt dat als hij in Thailand sterft?

Ik verwerp sowieso de erfenis. Ik wil niet opgezadeld worden met wat voor kosten aan zijn uitvaart of de nasleep daarvan dan ook.

Wat kan ik verwachten, waar moet ik rekening mee houden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken de regelgeving in Thailand niet; ook niet in ruim 200 andere landen. Maar omdat mensen overal en altijd doodgaan, is er waarschijnlijk wel wetgeving voor.

Ik neem aan dat als uw vader in Thailand sterft, dat het daar ongeveer hetzelfde gaat als hier. Namelijk dat als er niemand zorg draagt voor de uitvaart, de overheid dat zal doen. Ik vermoed ook dat er wetgeving is die het in principe mogelijk maakt om kosten van een uitvaart te verhalen op erfgenamen en/of andere nabestaanden. Het is overal logisch dat er zulke wetgeving is.

Ik verwacht echter dat een Thaise lokale overheid geen moeite zal doen om u op te sporen en de rekening van een uitvaart aan u te overleggen. Dat is voor hen te ingewikkeld en ik verwacht ook dat de kosten te laag zijn om procedures te rechtvaardigen.

Als uw vader overlijdt kan het verstandig zijn om afstand van de erfenis te doen of die alleen beneficiair te aanvaarden. Dat kan men zelf regelen bij de griffie van een rechtbank. Ik meen dat de kosten rond de 100,- euro liggen.

Overigens heb ik wel vraagtekens bij dit verhaal. Het lijkt mij bijzonder vreemd als uw vader op de bonnefooi naar Thailand gaat om daar te sterven, zonder dat daar iemand of iets is die of dat hem opvangt en verzorgt. Dat is dan ook de iemand die voor de Thaise overheid in eerste instantie verantwoordelijk is voor de uitvaart en de kosten, schat ik in.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE