Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tien uur procedure (en overlijden prinses Juliana)


20 maart 2004

Vraag nummer: 2998  (oude nummer: 4145)

Geachte heer,

Op een site met wetenswaardigheden over het Koninklijk Huis werd kond gedaan van de
Waarom is dat bij Prinses Juliana niet gevolgd?

K. Smarius

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik heb nog nooit van die procedure gehoord. Kunt u mij aangeven waar u deze informatie aangetroffen hebt?

mr W.G.H.M. van der Putten

20 maart 2004

------------

Geachte heer Smarius,

Bedankt voor het mailen van de URL: http://members.home.nl/pushkar/

De term "Tien uur procedure" zegt mij niets. Ik heb eens op de betreffende site gekeken en vond o.a. de volgende tekst:

>Als er een lid van het Koninklijke Huis komt te overlijden gaat er een speciale procedure van start. Tien uur na het overlijden wordt pas het nieuws wereldkundig gemaakt. In het eerste uur worden de familie en de premier op de hoogte gebracht. Hierna wordt de begrafenis ondernemer ingelicht en vervolgens worden er hotels en onderkomens geregeld voor de gasten van de begrafenis. Pas als heel het draaiboek is afgewerkt wordt het Nederlands volk op de hoogte gebracht.
De openbare gebouwen krijgen een vlaginstructie en particulieren mogen zelf beslissen wat ze doen. De vlag kan halfstok, maar mag ook voluit gehangen worden met een zwarte wimpel. Op de koninklijke paleizen wordt de koninklijke standaard van een zwarte wimpel voorzien. Het 'rouwen' van vlaggen geschiedt nimmer door meer dan één vlag.<

Ik kan alleen maar constateren dat men zich in ieder geval 2 dagen geleden niet aan die termijn van 10 uur gehouden heeft. Misschien omdat het overlijden niet onverwachts was. Net zoals bij het overlijden van prins Claus, anderhalf jaar geleden. Ook toen is het nieuws vrijwel onmiddellijk wereldkundig gemaakt.

Ik kan mij voorstellen dat men in het geval van het onverwachtse overlijden van een lid van het Koninklijk Huis een bepaalde termijn 'radiostilte' in acht neemt om eerst de familie te informeren en een aantal andere noodzakelijke dingen te doen. Hoe aan de 10 uur gekomen wordt, weet ik niet. 10 uur lijkt mij ook geen vast of noodzakelijk gegeven. In bepaalde gevallen is 4 uur denkbaar en in andere gevallen 12 uur. Afhankelijk ook van dag of nacht en de bereikbaarheid van bepaalde mensen en diensten, lijkt mij.
Gegevens uit de draaiboeken bij een koninklijk overlijden zijn vertrouwelijk. Misschien is 10 uur de ervaring bij het overlijden van koningin Wilhelmina en eerder bij prins Hendrik en koningin Emma. Maar inmiddels is dus wel gebleken dat er geen vaste wachttijd en vast werkwijze is,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >