Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nationale rouw voor Prinses Juliana


20 maart 2004

Vraag nummer: 2997  (oude nummer: 4144)

Waarom is er geen nationale rouw afgekondigd?
Prinses Juliana was ooit onze staatshoofd.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zie de andere vragen over nationale rouw in de sub-rubriek Koninklijk Huis. Ons land kent formeel niet zoiets als 'nationale rouw'.
Dat wil overigens niet zeggen dat er geen nationaal eerbetoon is voor de overleden oud-vorstin. Er zijn vanochtend namens de regering maatregelen bekend gemaakt inzake het vlaggen, het luiden van klokken en het afgelasten van officiële feestelijkheden. Deze informatie is ook te vinden op de site www.regering.nl.

De minister-president heeft een speciale vlaginstructie uitgegeven op grond waarvan van alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, wordt uitgestoken vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaartdienst en bijzetting met uitzondering van de zondag.
Tevens heeft de minister-president een speciale luidinstructie uitgegeven die inhoudt dat behoudens plaatselijke traditie klokluiden alleen is toegestaan op de dag van de uitvaartdienst.
Door de rijksoverheid zullen alle officiële feestelijkheden in de betrokken periode tot en met de uitvaartdienst en bijzetting worden afgelast. Bij andere officiële evenementen zal gepaste soberheid in acht worden genomen. Ook heeft de Tweede Kamer aangekondigd tot aan de dag van de bijzetting niet openbaar te vergaderen.

Op zeer korte termijn wordt de speciale site www.begrafenisindelft.nl weer actief, net als tijdens de uitvaart van prins Claus. Deze site is van de gemeente en bevat Delftse informatie over de koninklijke bijzetting.

mr W.G.H.M. van der Putten

20 maart 2003

Overigens lees ik vandaag dat niet iedereen even gelukkig is met de rouwperiode. Misschien dat 1 dag écht 'rouw' en alles dicht en stil beter valt dan een lange periode soberheid. Dit stond in een nieuwsbericht:

Linkse fracties willen discussie over rouwperiode
DEN HAAG - De fracties van PvdA, SP en GroenLinks willen in de toekomst een discussie in het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer over de rouwperiode die in acht wordt genomen na het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis. De Kamer heeft wegens het overlijden van prinses Juliana besloten alle openbare activiteiten stil te leggen tot na de bijzetting volgende week dinsdag.
De Tweede-Kamerleden Van Bommel (SP) en Van Gent (GroenLinks) vinden dat te lang. "Je kunt ook respect tonen terwijl je wel werkt", aldus Van Gent. Ook binnen de PvdA-fractie is discussie gevoerd over de duur van de rouwperiode, zei PvdA-kamerlid Dijksma. "Ik ondersteun de kritiek van SP en GroenLinks in die zin dat ik het verstandig vind hierover afspraken te gaan maken", aldus Dijksma, die ook ondervoorzitter van de Tweede Kamer is.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >