Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven lid Koninklijk Huis / Islamiet


24 november 2003

Vraag nummer: 2675  (oude nummer: 3451)

Geachte heer Van der Putten,

in het kader van een opleiding aan de bestuursacademie worden studenten geacht een wet uit te zoeken en naar aanleiding daarvan een essay te schrijven. Ik heb de wet op de lijkbezorging gekozen en kwam daarin wel een artikel tegen dat aangeeft dat deze wet niet geldt voor leden van het Koninklijk Huis. Bij de RVD kon men mij alleen zeggen dat leden KH buiten deze wet vielen, maar niet in welke wet of bij welk besluit hun begrafenissen zijn geregeld.
Tevens vraag ik mij af of er speciale regels gelden voor islamitische begrafenissen, die in principe binnen 24 uur plaats dienen te vinden. De wet op de lijkbezorging geeft aan dat begrafenissen na 36 uur en binnen 5 dagen dienen plaats te vinden.

Kunt u mij aangeven waar deze zaken geregeld zijn?

met vriendelijke groet,
I.Berghuis

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw Berghuis,

Er is geen (andere) wet inzake de lijkbezorging van leden van het Koninklijk Huis. Er schijnt voor de gang van zaken wel een Huis-KB* te zijn, maar dat is allemaal zéér geheim, want een privé aangelegenheid.
(*'klein' KB, zoals juristen dat zeggen: een Koninklijk Besluit niet van algemene strekking. En wel aangaande het Huis van Hare Majesteit (niet het gebouw, maar de staatsrechtelijke groep van leden van het Koninklijk Huis)).

Wat er dan zo in de praktijk anders kan zijn, heb ik - met een knipoog - kort beschreven in vraag 1593 Speciale regels voor Prins Claus?

Er zijn geen speciale regels voor Islamieten. Zij mogen op grond van de wet overigens niet eerder dan 24 uur begraven worden, wel tussen 24 + 1 minuut en 36 uur. Maar dat geldt ook voor mensen met een andere achtergrond. En het mocht vroeger, toen er nog maar een handjevol Islamieten in Nederland was, ook al.
Zie over de termijn van begraven o.a. vraag 3310 'Begraven binnen 36 uur (maar binnen 24 uur verboden)' in de sub- rubriek Uitvaartplechtigheid.

En uitvoeriger antwoorden op dit soort vragen vindt u natuurlijk in mijn boeken Handboek Wet op de lijkbezorging (uit 1993) en Begraving (2000).

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >