Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wlb bij foetus <24 weken (1)


19 maart 2024

Vraag nummer: 68070

Ik zou het fijn vinden om antwoord te krijgen op de volgende vragen:

Bij een foetus van < 24 weken wordt de WLB niet van toepassing verklaard. Vaak wordt dan door de gemeente ook geen verlof tot crematie afgegeven en wordt met de bevalverklaring van de arts gecremeerd. Je zou mogen verwachten dat dan ook de bewaartermijn van 30 dagen niet van toepassing is, maar ik begrijp uit uw toelichting op andere vragen dat dit wel het geval is. Ook lees ik dat in een crematorium foetussen < 24 weken individueel gecremeerd dienen te worden. Met welke wet is het dan mogelijk dat ziekenhuizen foetussen < 24 weken dan gezamenlijk in één mandje laten cremeren? Ik zie het verschil niet tussen ouders die hun kindje aanbieden ter crematie en een ziekenhuis die dat in een crematorium doet.
heel fijn als er over de bewaartermijn en het gezamenlijk cremeren duidelijkheid komt, want verschillende crematoria handelen anders.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Met geen enkele wet is het mogelijk dat ziekenhuizen foetussen die jonger zijn dan 24 weken, gezamenlijk laten cremeren. Dat is in strijd met artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging.

Wie meent dat bij een foetus van < 24 weken de Wlb niet van toepassing is, leest of begrijpt de wet verkeerd. Je moet niet alleen kijken naar artikel 2, lid 2, Wlb, maar ook naar alle andere artikelen over begraven en cremeren. En daar de samenhang tussen zien.

De Wet op de lijkbezorging is volgens het tweede lid van artikel 2 niet van toepassing op een menselijke vrucht die na een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken
a. levenloos ter wereld is gekomen dan wel
b. binnen 24 uur na de geboorte is overleden.
Dat wil zeggen dat het niet verplicht is zo'n menselijke vrucht te begraven op een begraafplaats, of te cremeren in een crematorium.
Maar als er door de ouders voor wordt gekozen om hun kind wel te begraven op een begraafplaats of te cremeren in een crematorium, zijn vervolgens wel alle normale regels voor begraven en cremeren compleet van toepassing.

Anders gezegd: je hoeft een jonge foetus niet te begraven of te cremeren, maar als je het wel doet, moet je het wel goed doen. Er staat bijvoorbeeld nergens in de wet dat de bewaartermijn van as niet geldt als een jonge foetus wordt gecremeerd. Of dat de grafrust niet geldt voor foetussen.

Wat je als wetgever niet wilt hebben, is dat sommige regels wel en andere regels niet worden toegepast, al naar gelang het uitkomt. Want dat kan zich onverwacht ook tegen je keren.
Ik neem maar een duidelijk voorbeeld bij begraven. Als een foetus wordt begraven, zullen de ouders wensen dat er geen grafschennis plaatsvindt, dat er andere kinderen in hetzelfde graf worden begraven, dat precies wordt bijgehouden waar het kind is begraven en dat het graf niet na 5 maanden wordt geruimd omdat de begraafplaatshouder het dan wel genoeg vindt. Als een foetus gecremeerd wordt, zullen ouders het waarschijnlijk niet prettig vinden dat het crematorium 2 maanden wacht met cremeren omdat het graag 10 kinderen samen in een kist cremeert en dat niet wordt bijgehouden welke as van wie is, etc.

Als jij je op bepaalde punten niet aan de normale regels houdt, heb je ook geen argument meer om van andere partijen zoals uitvaartverzorgers en de houders van begraafplaatsen en crematoria te verlangen dat die zich wel aan de gewone regels houden. Dan heb je bijvoorbeeld geen recht van klagen als het crematorium as van jouw kind afgeeft, vermengd met de as van anderen. Of wanneer het crematorium eigenmachtig de as anoniem verstrooit. Want waarom zou men de as aan jou moeten geven? Want de wet is toch niet van toepassing?

De wet is heel duidelijk: bij elke crematie geldt een bewaartermijn alvorens as mag worden afgegeven en overledenen samen cremeren is verboden. Er staat nergens dat dit niet geldt voor foetussen.

Dat verschillende crematoria anders handelen, geeft helaas geen vertrouwen in hun dienstverlening. Als men zich op bepaalde punten niet aan de wet houdt, hoe heb je dan vertrouwen dat men dat op andere punten wel doet?

Zie de tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Kinderen / baby'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie ook de reactie van een andere lezer over het cremeren van foetussen door een ziekenhuis: vraag 68072 'Wlb bij foetus <24 weken (2)'.


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >