(Foetus in kist moeder meebegraven) of een foetus meebegraven mocht worden met de moeder. Hoe zit dat dan? U gaf aan" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervolg vraag 48163


12 november 2016

Vraag nummer: 48188

Ik zag deze deze vraag 6880 (Foetus in kist moeder meebegraven) of een foetus meebegraven mocht worden met de moeder. Hoe zit dat dan? U gaf aan dat dan beter geen verlof tot begraven kon worden aangevraagd voor de foetus, zodat lastige vragen uit zouden kunnen blijven ( inzake WLB neem ik aan?). Echter kreeg ik van u het antwoord omtrent wanneer WLB van toepassing is op een foetus , dat deze van toepassing gaat worden op moment wanneer ouders een begraafplaats of crematorium benaderen en begrafenis/crematie van een foetus wensen. Zij verbinden zich dan automatisch aan alle bepalingen gesteld daarin. Maar in WLB staat toch expliciet dat slechts één overledene in éen kist mag worden begraven/gecremeerd?

Antwoord:

Geachte heer,

De in het kraambed gestorven moeder met kind is een randgeval, waar vaak een uitzondering voor is en wordt gemaakt.

Als het kind op het moment van overlijden van de moeder nog in de baarmoeder zat. is het nog een 'deel' van moeder. Als nog geprobeerd is om het kind te redden en het daarom gehaald is, is voor velen de formele consequentie van een aparte uitvaart te vergaand.

Er is een Nederland een lange traditie in het begraven van moeder met kind, bij samen overlijden in het kraambed. Bij sommige gemeenten stond het expliciet in de heffingsverordening vermeld; er hoefde niet extra voor betaald te worden.

We hebben met de lijkbezorging niet alleen te maken met de wet, maar ook met uitvoeringsregelingen en jurisprudentie. Deze uitzondering - de in het kraambed gestorven moeder en kind - behoren mijn inziens tot het ongeschreven gewoonterecht.

Ten overvloede, ook bij uw eerdere vragen: ik geef geen persoonlijke mening maar vertel hoe de regelgeving luidt. En nu, wat een uitzondering is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >