Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vergoeding crematiekosten overleden kind


8 februari 2006

Vraag nummer: 4273  (oude nummer: 7451)

Geachte heer, mevrouw,

Vorige week is onze dochter na een zwangerschap van 19 weken helaas overleden. Beiden hebben wij een Dela uitvaartverzekering waar naar onze mening in staat aangegeven dat dergelijke "gevallen" ook zijn meeverzekerd. De Dela houdt echter vast aan een wettelijke bepaling waarin ongeboren baby's jonger dan 24 weken buiten deze verzekering vallen. Wij dienen ondanks dat wij vezekert zijn toch de crematie van onze eigen dochter zelf te betalen.

Onze vraag is nu:
1) is er daadwerkelijk een wettelijke bepaling waarin staat dat ongeboren baby's jonger dan 24 weken buiten de verzekering vallen?
2) Indien het geval, waarom vermeldt de Dela deze dan niet in hun polis.

Wachten met spanning op uw reactie.

M. vr. gr. Robert & Ingrid.

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Gecondoleerd. Een dergelijk verlies kan zwaar aankomen.

Wat Dela bedoelt te zeggen is dat er geen wettelijke plicht is om dood geboren menselijke vruchten die jonger zijn dan 24 weken, te begraven of te cremeren. Ze mogen bijvoorbeeld in een tuin begraven worden of als specifiek ziekenhuismateriaal worden verbrand.

Ik kan mij voorstellen dat een verzekeraar zich zakelijk op het standpunt stelt dat haar verzekering geen crematie dekt, als er wettelijk geen crematie nodig is.

U vraagt of er daadwerkelijk een wettelijke bepaling is waarin staat dat ongeboren baby's jonger dan 24 weken buiten een verzekering vallen. Dat is een ongenuanceerde vraag. Wettelijk is geregeld dat dood geboren kinderen die jonger zijn dan 24 weken niet hoeven te worden begraven of gecremeerd. Maar het is ook niet verboden. Dat staat in artikel 2 van de Wet op de lijkbezorging. Er is natuurlijk geen wet die verbiedt dat een verzekering zulke situaties wél dekt. Maar het is niet onlogisch dat een verzekering niet dekt wat niet wettelijk verplicht is.

U vraagt waarom Dela niet in haar polis vermeldt dat de uitvaart van zeer jonge dood geboren menselijke vruchten niet wordt gedekt. Dat moet u mij niet vragen, maar Dela. Maar het is niet onlogisch dat niet wordt vermeld wat allemaal niet wordt vergoed, als het wettelijk niet nodig is dat begrafenis of crematie plaats vindt. Je kunt een bijna eindeloze lijst verzinnen van situaties waarin ook geen begrafenis of crematie plaats vindt, zoals wanneer iemand jarenlang vermist wordt, een lijk teniet is gegaan door een ongeluk, door terroristische aanslagen, dat een lichaam niet wordt vrijgegeven door een ander land, op zee een schip is vergaan, enz. enz. Zo'n lijst heeft geen zin. Wat je kunt bedenken komt veel te weinig voor en zo'n lijst dekt nooit alle denkbare situaties.

Ik ken de Dela-polis niet en kan daarom ook niet beoordelen of de polis verkeerde verwachtingen schept of niet. Maar als u meent dat Dela ten onrechte dit beleid voert, kunt u de zaak voorleggen aan de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie www.uitvaart.nl/ombudsman.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >