Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meerdere kinderen in 1 kist begraven


10 maart 2004

Vraag nummer: 2961  (oude nummer: 4103)

Geachte Mr. van der Putten,

Onlangs las ik in de Verordening lijkbezorgingsrechten van de gemeente Bergen NH dat het mogelijk is om een overleden tweeling, drieling enz. welke niet ouder zijn dan 12 weken na de geboorte, te doen begraven in 1 kist. Ik heb er alle begrip voor dat dit wenselijk zou zijn, maar bij mijn weten is dit bij de wet niet toegestaan.

Ook wordt er een tarief toegekend voor het begraven van een overleden kind beneden de 12 weken welke tezamen met de overleden moeder in 1 kist begraven wordt.
In een van uw antwoorden op een eerder gestelde vraag [2063] las ik dat hiervoor wel een uitzondering wordt gemaakt, maar eigenlijk ook niet is toegestaan.

Is mijn visie hierop juist, of zijn er toch wel meerdere uitzondering op de wet ?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord,

R. van Looij.

Antwoord:

Geachte heer Van Looij,

Wat in de Bergense verordening staat is wettelijk verboden. Eén persoon moet in één kist. Ook als het baby's zijn. Elk stoffelijk overschot moet individueel traceerbaar zijn.
Menselijkerwijs is er ook best begrip voor de idee van de in of vlak na het kraambed gestorven moeder en kind, maar het is wettelijk niet toegestaan. Ik kan me er wel wat bij voorstellen, zo'n 150 of 100 jaar geleden, maar de achterliggende gedachte is nauwelijks actueel.
Sterven in het kraambed is gelukkig echt heel zeldzaam geworden. Ook dat er een meerling is, die snel en samen overlijdt, is een uitzondering. Artsen zien tegenwoordig al langer aankomen óf sprake is van een meerling en of er al eerder ingegrepen kan of moet worden als voor het leven van de kinderen gevreesd moet worden.

Kortom: deze bepalingen in de verordeningen zijn in strijd met de Wlb en het Blb; uitzonderingen op de wet zijn niet toegestaan. Ik schat in dat deze bepalingen in de praktijk nauwelijks of geen betekenis hebben, omdat het zich uiterst zelden zal voordoen. Ik denk ook dat niemand er menselijkerwijs een probleem mee heeft, als het geval zich voordoet. Alleen, het mag niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >