Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Levenloos geboren kind van 17 weken aangeven en zelf begraven


15 april 2004

Vraag nummer: 3056  (oude nummer: 4222)

Wij willen ons levenloos geboren zoontje aangeven bij de burgelijke stand, want we willen dat hij officieel bij de familie hoort. Wij willen hem vervolgens wel zelf begraven/bijzetten. In de gemeente Tilburg wordt gezegd dat het laatste dan niet kan. Is dat waar?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ten eerste gecondoleerd.
Het is een beetje de vraag wat u onder ZELF begraven verstaat. Formeel valt dit kind niet onder de wetgeving en mag u het bijvoorbeeld in de tuin begraven. (Daar moet u eerst eens heel goed over nadenken voordat u dat doet, want de aanwezigheid van zo'n grafje drukt elke dag. Maar dat terzijde. Ik lees niet dat u zoiets wilt doen). In de tuin begraven mag u geheel zelf doen.

Het kind kan en mag begraven worden op een gewoon kerkhof. Maar... dat wil niet zeggen dat u zelf aan het graven mag gaan. De beheerder van het kerkhof is verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt op zijn/haar kerkhof. En als die niet wenst dat een particulier daar begint te graven dan is dat een feit om rekening mee te houden. Beheerders willen zoiets niet omdat er het risico is dat men een buurgraf raakt, omliggende graven vertrapt, het graf niet behoorlijk kan stutten, geen graflift kan aanbrengen etc. Ik verzin maar enkele redenen, maar er is niet eens een reden nodig: als hij niet wil mag het niet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE