Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Jaar na overlijden nog aangeven?


13 juni 2016

Vraag nummer: 46452

Dag meneer van der Putten, meer dan een jaar geleden is na 21 weken zwangerschap ons zoontje geboren. Na vier uur is hij overleden. We hebben er voor gekozen geen aangifte van zijn geboorte te doen (wat volgens mij ook niet verplicht was). Nu hebben we daar spijt van. De gemeente geeft aan dat dit nu niet meer kan. Klopt dat? Of kunnen we nog ergens dit recht aan ontlenen?
Vriendelijke groet,
Lotte

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is verplicht binnen 3 dagen na de bevalling aangifte te doen van een geboorte. Ook van een kind dat kort na de geboorte komt te overlijden wordt een geboorteakte opgemaakt. Dat geldt ook als het kindje overlijdt binnen de termijn van 3 dagen die geldt voor de geboorteaangifte. Er wordt dan gelijktijdig een akte van overlijden opgemaakt.

Of het bij verzuim mogelijk is om na een jaar alsnog aangifte te doen en een akte op te maken, kan ik u niet zeggen. Die vraag ligt op het terrein van het personen- en familierecht en ik heb alleen enige kennis van de regels inzake begraven en cremeren.

Ik zou - als ik u was - de vraag eens voorleggen aan de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. https://nvvb.nl/nl/ Die vereniging is er voor ambtenaren van de burgerlijke stand, maar is vaak ook bereid om mensen met dit soort vragen te helpen. https://nvvb.nl/nl/vereniging/organisatie/adviesbureau/stel-een-vraag/

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >