Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Dood geboren zusje 1

23 augustus 2020

Vraag nummer: 61395

mijn ouders hebben een voldragen, doodgeboren dochtertje gekregen in 1951 of 1952. Het kindje is begraven in het graf van mijn opa op de algemene begraafplaats in Schoorl. Zou zo graag een datum van mijn overleden xzusje hebben. Is dit ergens geregistreerd en op te vragen?
Graag zie ik uw antwoord tegemoet,
Groet Ineke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U zou het bij de gemeente Bergen NH (in 2001 is Schoorl samengegaan met Bergen) kunnen proberen. De eigenaren van begraafplaatsen zijn wettelijk verplicht om te registreren wie op hun begraafplaats begraven zijn (geweest), om die gegevens tot in de eeuwigheid te bewaren en om iedereen die er naar vraagt de gewenste informatie te geven (wie was wanneer waar begraven).

In de praktijk is het echter niet altijd even makkelijk om zulke gegevens tevoorschijn te halen. Gemeenten hebben het niet in de computer staat; men zal waarschijnlijk op zoeken moeten naar kaartenbakken of begraafboeken die in een archief staan of liggen. Men is verplicht om zulk onderzoek te doen, als iemand zulke gegevens wil weten.

Als uw zusje voldragen was, zou er een aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden moeten zijn. Denk aan de (toenmalige) woonplaats van uw ouders, of aan de gemeente van een lokaal of regionaal ziekenhuis.

Zie de vergelijkbare vragen over het graf van doodgeboren kinderen in de subrubriek 'Kinderen / baby'.

In de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige' staan tientallen vragen in de trant van "Ik wil graag weten of mijn vader / moeder / broer / zus / vriend begraven of gecremeerd is en waar en wanneer", met tips hoe je daar dan misschien achter komt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Naschrift:
Zie vervolgvraag 'Dood geboren zusje 2'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder