Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Doktersverklaring bij crematie zwangerschap < 24 weken


9 februari 2017

Vraag nummer: 49569

Er is een discussie gaande bij mijn werk (crematorium) of er bij een crematie voor een foetus bij zwangerschap < 24 weken de doktersverklaring aanwezig moet zijn. De ouders hebben besloten het kindje aan te geven bij de gemeente, de betreffende gemeente heeft de doktersverklaring ingenomen en daarvoor akte doodgeboren kind afgegeven. Voor zover ik weet moet er altijd bij een zwangerschap < 24 weken de doktersverklaring aanwezig zijn. De betreffende gemeente zegt dat wij in strijd met de wet handelen en zij in hun recht staan en de doktersverklaring innemen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het antwoord is eenvoudig: het gaat om twee verschillende doktersverklaringen.

Voor het bij de gemeente verkrijgen van een verlof tot begraven of cremeren is een 'verklaring van overlijden' nodig van de behandelende arts of een gemeentelijke lijkschouwer. Die verklaring moet worden ingeleverd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, die het verlof verstrekt.
Die verklaring van overlijden dient te zijn opgesteld volgens een bepaald model, waarvan elke woord en elke komma is voorgeschreven in een bijlage van het Besluit op de lijkbezorging. Er staat in de verklaring van overlijden alleen dat - in voorkomende gevallen - sprake is van een dood geboren zoon of dochter. Maar niet hoe oud de baby of de menselijke vrucht is. Dat is voor de gemeente niet relevant.

Artikel 11a Wet op de lijkbezorging zegt dat een menselijke vrucht als bedoeld in artikel 2, tweede lid, Wlb (een foetus bij zwangerschap < 24 weken) kan worden begraven of gecremeerd mits een verklaring van de behandelende arts wordt overgelegd, waaruit blijkt dat het een menselijke vrucht als bedoeld in dat artikel betreft.
Dat is niet de verklaring van overlijden van de schouwarts, maar bijvoorbeeld een verklaring van de behandelende gynaecoloog of de huisarts. Daar staat wel in hoe oud de baby of de menselijke vrucht was. Voor de verklaring van artikel 11a is geen sprake van een vastgesteld model dat moet worden gevolgd en ingevuld. Het aanduiden van de leeftijd van het kind of hoe lang de moeder zwanger was, is het enige dat in deze verklaring hoeft te staan. Deze verklaring is niet bestemd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar alleen voor de begraafplaats of het crematorium.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >