Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Definitie doodgeborene


25 oktober 2007

Vraag nummer: 5013  (oude nummer: 9816)

Geachte heer v/d Putten,

In de wet op de lijkbezorging wordt in de definitie "lijk" gesproken over doodgeborene als een vrucht na een zwangerschapsduur van minimaal 24 weken levenloos ter wereld komt.
Waarom geeft de wet geen definitie van een vrucht jonger dan 24 weken levenloos ter wereld gekomen (bijv foetus)? Waarom zijn deze expliciete 24 weken eigenlijk zo van belang?

Vriendelijke groet,

Sandy Wijnands

Antwoord:

Geachte heer,

Het is in wetgevingsland gebruikelijk om iets alleen een definitie te geven, als die definitie ergens in de tekst van de wet - vaker - voor gebruik wordt. In casu heeft een definitie van een vrucht die jonger dan 24 weken levenloos ter wereld is gekomen, geen functie. Het komt niet vaker in de tekst van de wet voor.

Die 24 weken zijn gekozen als grens om te bepalen wanneer een overleden mens(je) wel of niet begraven of gecremeerd zou moeten worden. De grens is (ruim 20 jaar geleden) bepaald op medische gronden, omdat een jongere vrucht destijds niet levensvatbaar was.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE