Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

De juridische aspecten van een miskraam?

29 november 2002

Vraag nummer: 1746 (oude nummer: 2113)

Fri Jan 4 21:27:15 2002

Ik heb een vraag over de juridische aspecten van een miskraam. Mag je een begrafenis geven aan een kindje dat nog niet levensvatbaar was?

Antwoord:

Fri Jan 4 23:31:35 2002

Geachte heer of mevrouw,

De wettelijke regels voor lijkbezorging (begrafenis of crematie) zijn van toepassing op een doodgeboren kind, dat na een zwangerschap van minstens 24 weken geboren wordt. Als een zwangerschap eerder dan 24 weken na aanvang in een miskraam eindigt, is er geen verplichting om de menselijke vrucht te begraven of te cremeren. Maar het mag wel.
Je kunt dus ook aan een kind dat na 20 weken levenloos geboren wordt een 'normale' begrafenis geven, met een 'normaal' graf (of kindergraf). Of een 'normale' crematie organiseren.

Als een kind wel levend geboren wordt, maar kort na de geboorte overlijdt, is altijd gewoon de wet van toepassing. Dan maakt het niet uit of de overledene 23 weken of 93 jaar oud was.

mr W.G.H.M. van der Putten

4 januari 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder