Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzetten resten uit babygraf zinvol?


23 oktober 2019

Vraag nummer: 59021

Levenloos geboren kindje 50 jaar geleden werd toen standaard geplaatst in algemeen kindgraf. Nu “teruggevonden” . Willen dit kindje laten bijzetten bij de overleden moeder. Is dit nog zinvol ... of zal er na 50 jaar niets meer terug te vinden zijn... ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Of er wel of niet iets teruggevonden wordt van een levenloos geboren kindje, is van tevoren niet te zeggen. In elk geval niet door mij.
De kans dat iets gevonden wordt, is klein. Maar het is niet onmogelijk. Hoe klein of groot die kans is, hangt af van de soort grond (klei of zand), de diepte van begraven en fysieke omstandigheden zoals kleding of het gebruik van een wollen dekentje. Wol kan bijvoorbeeld het effect hebben dat het vocht vasthoudt wat op het lichaam een beschermend conserverend effect kan hebben.

Of er een kans is, is een vraag die u het beste kunt voorleggen aan de beheerder van de begraafplaats. Die kan misschien uit ervaring spreken. Maar ervaring is ook geen garantie.

Een andere vraag is nog, wat in een dergelijke situatie 'zinvol' is. Ik ken het voorbeeld van mensen die heel blij werden van een schep zand uit het graf, van de plek waar hun kindje gelegen had. Denkt u dat deze moeder daar achteraf gezien ook blij mee zou zijn geweest, als er anders helemaal niets meer was? Laat dat de leidraad zijn.

Terzijde merk ik op dat voor een opgraving een vergunning van de burgemeester nodig is. Die zal mijns inziens niet geweigerd worden als het voornemen bestaat om het kind bij zijn of haar moeder te leggen. Zie over opgraven en herbegraven:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE