Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beschikt voogd over geld na overlijden ouders?


12 september 2002

Vraag nummer: 1080  (oude nummer: 1415)

Tue Jan 11 21:40:21 2000

Wij zouden graag zien dat indien wij overlijden onze dochter wordt opgevoed door mijn zus en haar vriend. Wij willen echter wel (postuum) in alle kosten daarvoor bijdragen. Is het nodig een testament te laten opmaken om dit vast te leggen of beschikken zij automatisch over onze gelden omdat zij voogd worden over onze enige dochter?

Antwoord:

Wed Jan 12 00:10:11 2000

Geachte heer en mevrouw Schijvenaars,

Als u wilt dat uw dochter - mocht u onverhoopt komen te overlijden - wordt opgevoed door uw zus en haar vriend, dan is het verstandig om dit in een testament vast te leggen. Ook over de kosten van de opvoeding kunt u daarin e.e.a. regelen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of de voogden automatisch over de gelden - die uw dochter van u zal erven - mogen beschikken. Ik vermoed het wel, maar je ziet vaak dat familie aarzelt om zulke gelden daarvoor te gebruiken omdat ze het gevoel hebben dat voor het kind moet worden gespaard en allerlei andere op zich nobele motieven, maar die strijden met uw wens.

Ik denk dat het sowieso heel verstandig is om e.e.a. in een testament vast te leggen. Ik weet niet of er nog meer familie is die zich er mee zou bemoeien en of die de voogdij zouden betwisten. Maar u moet ook voorkomen dat uw dochter later in een opstandige bui, als ze gaat puberen of zo, ooit uw zus kan verwijten het geld (dan haar geld) daarvoor aangewend te hebben. Daar moet u alle partijen voor beschermen.

Er komt dacht ik ook de kantonrechter aan te pas om de voogdij vast te stellen. Of dan meteen iets over de kosten van de opvoeding wordt vastgelegd, weet ik niet. Maar de notaris kan u alle 'ins en outs'vertellen. Een testament is niet zo duur (kijk eens bij www.notaris.nl) en notarissen geven u graag alle inlichtingen.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 januari 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >