Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven kindje minder dan 24 weken in tuin


4 januari 2010

Vraag nummer: 7184  (oude nummer: 14716)

Mijnheer,mevrouw,
mag een kindje dat levenloos geboren is na een zwangerschap van minder dank 24 weken in de eigen tuin begraven worden?a) zo ja, moet dit ook gemeld worden? b) moet er ook een bepaalde oppervlakte grond voor handen zijn? c) hoe gaat dat als het huis verkocht wordt? moet dit ook vermeld worden? d) wat gebeurt er als de volgende eigenaar daar een zitkuil wil maken?

bij voorbaat dank.

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, dat mag. Zie eerdere vragen over dit onderwerp, zoals vraag 1970: 'Zelf foetus < 28 weken in tuin begraven?' in de subrubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond' van de hoofdrubriek 'Begraven'.
En vraag 3337: 'Waar mag onze doodgeboren kind begraven worden? (in tuin huurhuis)' in de subrubriek 'Kinderen / baby' van de hoofdrubriek 'Overige onderwerpen'.

Een levenloos geboren kind dat jonger is dan 24 weken is niet gebonden aan de Wet op de lijkbezorging. Ouders zouden inderdaad kunnen besluiten om het lichaampje thuis in de tuin te begraven.
Vroeger gebeurde dat ook wel vaker; niet in de tuin van de ouders, maar in de tuin van het ziekenhuis. Ook een particuliere tuin, net als die van de ouders dus.

De antwoorden op uw concrete vragen:
a) dit hoeft nergens gemeld te worden.
b) er moet niet een bepaalde oppervlakte voorhanden zijn.
c) dan kunnen de ouders de stoffelijke resten opgraven en in een andere tuin of op een echte begraafplaats herbegraven, dan wel de stoffelijke resten gewoon laten liggen. Maar dat laatste moeten ze dan wel de koper melden.
d) dan zal er waarschijnlijk niet zo respectvol met die stoffelijke resten worden omgegaan. Maar ouders zullen die stoffelijke resten waarschijnlijk niet zomaar achterlaten en zelf verhuizen.

Overigens merk ik op dat het waarschijnlijk wel een forse emotionele belasting is om stoffelijke resten van een kind thuis zo dicht in de buurt te hebben liggen. Ik zou het niemand aanraden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE