Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Akte en begrafenis na overlijden ongeboren kind

27 juli 2020

Vraag nummer: 61268

Tijdens een stamboomonderzoek kwam ik in een overlijdensregister een akte tegen waarin werd vermeld dat "is geboren een kind, dat als levenloos is aangegeven........". Het voorbedrukte woord "overleden" was doorgehaald. Het gaat om een akte uit juni 1950.
Ik vraag me nu af wanneer een dergelijke akte werd opgemaakt (dus na een zwangerschap van hoeveel maanden) en waarom het geslacht niet wordt vermeld. Ook de naam van het kind ontbrak. Is/was de relatie tussen een akte opstellen en begraven/cremeren altijd een op een? Mogelijk werd er bij een miskraam (zwangerschap tot 20 weken?) nooit een akte opgesteld en niet officieel begraven en bij overlijden van het ongeboren kind na 20 weken zwangerschap altijd. Maar klopt dat ook, oook in 1950? Was dit allemaal wettelijk zo voorgeschreven?

Antwoord:

Geachte heer,

De regels voor het aangeven van een levenloos kind staan in of vloeien voort uit het Burgerlijke Wetboek. Het is personen- en familierecht.
Dat heeft niets te maken met de regelgeving voor begraven of cremeren, waar deze rubriek voor bestemd is.

Ik beschik ook niet over de wetgeving uit 1950.

Ik kan u daarom met uw vragen helaas niet verder helpen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder