Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aangeven burgerlijke stand kind onder 24 weken


16 oktober 2003

Vraag nummer: 2556  (oude nummer: 3215)

4 Oktober jl is onze zoon Davey geboren met 23 weken en 4 dagen zwangerschap. Hij werd levend geboren (in zoverre zijn hart klopte) en pas na ongever 15 minuten stopte zijn hartje met kloppen. Toen wij hem op 6 oktober gingen aangeven hebben wij een akte van een levenloosgeboren kindje gekregen terwijl dit dus tegen mijn gevoel ingaat. Ik heb op het stadskantoor nog het ziekenhuis gebeld maar zij zeiden dat dit de normale gang van zaken was omdat een kindje onder de 24 weken niet levensvatbaar is maar voor mijn gevoel zouden wij eigenlijk een geboorte en overlijdensakte moeten krijgen. Dit lijkt misschien onbelangrijk maar het zit ons toch niet lekker. Hoe gaat dit normaal in zijn werk en als het toch niet klopt is dit dan nog te veranderen.
mvg
M. Koekoek

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ten eerste gecondoleerd met dit verlies. Het verlies van een kind 'hakt er altijd in', zeker als je je waarschijnlijk juist verheugt op nieuw leven.

De regels voor het aangeven voor geboorte en overlijden zijn gebaseerd op het Burgerlijk Wetboek en aanpalende regelgeving en hebben niets te maken met de regelgeving over begraven/cremeren, waar deze rubriek voor is.

Ik durf niet te zeggen wat de juiste interpretatie van de regels voor aangifte van zo'n jong kind is.
Wie wél precies op de hoogte is van deze regels, is de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, Boerhaavelaan 14, 2713 HX Zoetermeer, telefoon 079-3617747.

U kunt daar ook vragen wat u precies kunt doen, als u het er niet mee eens bent. Wellicht is een bezwaarschrift mogelijk, maar het kan ook zijn dat u alleen naar de rechter kunt. Ik weet het niet zeker.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >