Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

3e babytje begraven in zelfde graf


30 november 2002

Vraag nummer: 1811  (oude nummer: 2180)

Sun Mar 3 16:30:18 2002

Geachte heer van der Putten,

Voor een familie zijn wij bezig met het organiseren van de begrafenis van een doodgeboren kindje (onder de 24 weken zwangerschap). Op het parochiekerkhof van Empel (Gemeente 's-Hertogenbosch) ligt reeds een doogeboren tweeling. Deze kindjes zijn in 2 verschillende kistjes begraven.
Deze uitvaarten hebben in 1986 plaatsgehad. De familie heeft als wens om het nu geboren kindje te begraven bij hun andere kindjes. De begraafplaats geeft hier géén toestemming voor omdat volgens hun de wet voorschrijft dat dit graf nu vol is.
Weet u of er een mogelijkheid is om de begrafenis toch te laten plaatsvinden in het genoemde grafje.
De familie ziet het als een uitdrukkelijk wens om dit kindje te begraven bij hun andere kindjes.

Alvast dank voor het antwoorden op uw vraag.

Gegroet uit Den Bosch
Henk Klijmij
Uitvaartverzorging St. Jan/Verachtert
info@uitvaartverzorger.nl
www.uitvaartverzorger.nl

Antwoord:

Geachte heer Klijmij,
Ik neem aan dat het gaat om de begraafplaats van de parochie van de H. Landelinus. Ik heb geen reglement van die begraafplaats, maar neem aan dat het wel bestaat en dat men het model van de RK kerkprovincie volgt. Een paar jaar geleden had ik contact met deze parochie (toevallig ook over een graf met 2 doodgeboren kinderen, maar dan van enkele tientallen jaren geleden) en ik kreeg de indruk dat men de zaken goed op orde had. Ik ga er daarom van uit dat het reglement geen regeling kent inzake het schudden van graven.
Strikt formeel kan de begraafplaats redeneren dat een twee-persoons graf met twee doodgeboren kinderen vol is. Juridisch-wettelijk is dat ook zo. Maar, na 10 jaar na de laatste begrafenis mag het graf geschud worden (u weet: de aanwezige stoffelijke resten worden dan dieper in hetzelfde graf herbegraven). Althans wettelijk is dat mogelijk. Als de begraafplaats daar aan twijfelt, kan men contact opnemen met het bedrijfsbureau of het secretariaat van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Maar los van de wettelijke mogelijkheid is het nog een eigen vrije afweging van het parochiebestuur om schudden wel of niet toe te staan.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >